Уголь
17.12.2021 15:57

Валентин Гладких. Не можна допустити, щоб хтось викручував руки державі

Служба безпеки України попереджає Кабінет Міністрів про реальну загрозу зупинки теплогенеруючих підприємств України. Проте прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що в Україні проблем з вугіллям та газом не має. From-UA.com вирішив запитати думку політолога Валентина Гладких.

- По-перше, треба розуміти, що сама назва Служба безпеки України передбачає, що ця служба повинна стежити за всіма викликами, які можуть виникати для національної безпеки. І в цьому аспекті реагування цієї служби на виклики енергетичної безпеки є цілком природними і закономірними. Другий момент: чому ця інформація з'являється в ЗМІ? Чи це був контрольований злив, чи просто витік інформації? І перше, і друге питання є відкритими, і хотілось би почути на них відповідь. Якщо це документи, то вони повинні бути передані офіційними каналами до Кабміну чи інших уповноважених. Тому що СБУ разом з відповідними уповноваженими органами системно готують аналітичні матеріали для тих людей, які ухвалюють рішення.

Коли ми говоримо, вистачає вугілля чи ні, то треба поставити питання — кому? Тому що у нас не всі тепло- і енергогенеруючі компанії є державними. Тому коли Шмигаль говорить про те, що вистачає вугілля, то я не можу сказати, чи він має на увазі всі, чи включно з приватними. Я в даному випадку схильний довіряти офіційним джерелам, тому що коли вони це говорять, вони беруть на себе відповідальність. А вся ця істерія, яка нагнітається політичними суб'єктами, мене значно менше цікавить, бо вони за свої слова жодної відповідальності не несуть.

А чому фігурує СБУ і чому це питання виникло — я думаю, що ми маємо тут замислитися у контексті, що, можливо, у деяких суб'єктів господарювання, які підконтрольні деяким фінансово-промисловим групам, може виникнути спокуса використати ситуацію на енергетичному ринку, з тепло-, енергогенерацією для досягнення політичних цілей. І от таких суб'єктів треба попередити, що не треба брати у заручники громадян України і створювати проблеми задля досягнення якихось меркантильних олігархічних цілей.

Коли була так звана російсько-грузинська війна у 2008 році, то грузинські енергосистеми належали російському оператору, і ані на хвилину постачання електрики не припинялось. Тому якщо хтось з українських олігархів думає, що він зараз під надуманим приводом буде створювати проблеми для споживачів і думати, що все це буде викликати невдоволення суспільства владою, і сподівається, що це дозволить йому використати для досягнення своїх політичних цілей, то я думаю, що з такими бажаннями треба серйозно боротися і протидіяти ним.

Забезпечення приватних станцій — це їхня проблема, тому кумедно сьогодні чути про те, що держава не закупила достатньо вугілля. А вони закупили? Тобто я думаю, що це інформація, яку варто взяти до уваги. Це той випадок, коли профілактика і превентивні заходи значно краще, ніж реакція постфактум. В жодному разі не можна допустити, щоб хтось викручував руки державі і суспільству для досягнення своїх політичних цілей.