Військовий облік
23.12.2021 15:07

Володимир Чемерис. Відразу всім жінкам автомати не дадуть

Міноборони України значно розширило список професій та сфер, у яких жінки мають стати на обов'язковий військовий облік після отримання диплому. До цього переліку увійшли такі популярні професії як медики, фармацевти, програмісти, фінансисти, журналісти та багато інших. Це стосується представниць прекрасної статі від 18 до 60 років, які придатні до військової служби. Наскільки це доцільно сьогодні From-UA.com  вирішив запитати у правозахисника Володимира Чемериса.

- Я думаю, що з практичної військової точки зору це абсолютно нічого не значить, тим паче йдеться, що це просто будуть резервістки, які потім під час військових дій будуть залучені на військову службу. Там будуть мільйони жінок і їх всіх залучити на військову службу не вдасться. Відразу всім автомати не видадуть. Тут треба кількість ресурсів, яких у нас немає. Це буде дуже обтяжливо і дуже сумнівно з точки зору соціальних прав, наприклад, матерів.

Я думаю, що все це, звичайно, робиться лише в інформаційно-піарному плані нагнітання ситуації: дивіться, ворог біля воріт, тому нам треба зараз припинити будь-яку опозиційну діяльність, погодитися з тим, що соціальні громадянські права будуть обмежуватися — одним словом, класичний варіант зовнішнього ворога, в зв'язку з чим тут можна закручувати гайки.

Я думаю, що, по суті, це не буде виконано, тому що навряд чи стільки жінок прийдуть у військкомати, навряд чи військкомати здатні будуть обробити таку кількість інформації. Тому це виключно інформаційно-пропагандистський хід. Поки дійсно немає алгоритму. Мільйони людей, якимось чином обробити всю цю інформацію — це справа не одного року. Це збільшення штату військкоматів, плюс медогляд в теперішній ситуації, коли є пандемія ковіду. Це просто нереально. Я думаю, що всі це прекрасно розуміють.