Свято
30.12.2021 13:41

Володимир Воля. Для українців 2021 рік був переважно негативним

Політолог Володимир Воля в комментарі From-UA.com розповів, як він оцінює 2021 рік та що важливого для країни сталося за цей період.

- Важливо — запуск земельної реформи. З іншого боку, ми побачили її гальмування, не дуже швидко вона проводиться. Взагалі позитиви важко знайти. Я думаю, що для українців 2021 рік переважно негативний. Позитивним було те, що не було локдаунів в другій половині року. Позитив те, що влада утримала тарифи ще на один опалювальний сезон. Але, з іншого боку, є ціла купа негативу: зростання цін, економічна криза, падіння купівельної спроможності людей, тобто люди стали жити значно бідніше.

Зараз довгі вихідні з приводу свят, і у людей є більше можливості вийти з того колеса повсякденних різних занять, просто більше можливостей звернути на те, наскільки все дорого. Ці свята якраз стануть періодом більш глибокого усвідомлення людьми, наскільки вони бідніші стали.

Якщо говорити з точки зору політичних процесів, то ми бачимо, що у людей менше готовності голосувати за Зеленського, але, з іншого боку, немає альтернативи, і тому він лідер рейтингів. Ми бачимо високу міру некомпетентності в розробці владних управлінських рішень на рівні держави: закон про олігархів, про інтеграції, який подав Резніков до Венеціанській комісії і який отримав багато зауважень. Ще купа різних рішень, які варто було розбити, але не були зроблені — в тому числі регулювання цін на сільгосппродукцію, на продовольство власного виробництва, не обмежили вивезення зерна, не зробили достатніх резервів газу за більш-менш прийнятними цінами.

Один з провалів дипломатії — це те, що не запропонували Угорщині вигідних умов транзиту газу через Унашу країну на 10-15 років. Ну і влада не помітила повзучу анексію ОРДЛО з боку РФ. Ну і криза кадрів Зеленського — вони негативно впливають на всі сфери життя в Україні. Влада повинна розуміти, що критика в її бік — це не завжди замовна. Що критика для влади — це завжди люди з новими ідеями, тому капсуляція призводить до втрат позицій і погіршення стану і владної команди, і країни в цілому.