Продукти
12.01.2022 15:43

Борис Кушнірук. Я не вірю, що уряду вдасться стримати зростання цін

Кабінет Міністрів України запровадив державне регулювання цін на ряд продуктових товарів до кінця карантинних обмежень. Економіст Борис Кушнірук розповів From-UA.com, чи зможе уряд зупинити зростання цін на продукти такими методами.

- Ні, не зможе. Нічого, крім додаткової корупції, зловживань і невиконання умов, це не призведе, тому що є механізм, як обійти ці обмеження з боку уряду. А з іншого боку, є купа об'єктивних обставин, які обумовлюють, що виробники просто змушені підвищувати ціни в умовах стрімкого зростання цін на пальне, електрику, газ, а далі підуть й добрива, і зарплати, які якщо не підвищить, то люди просто йдуть з роботи.

Є й проблема зловживання монопольним становищем. Наприклад, на ринку соняшникової олії це наявність зловживання монопольним становищем з боку власника “Кернела”. Але враховуючи, що від нього залежить голосування групи “Довіра” в парламенті, уряд закриває на це очі. Тому я не вірю, що їм вдасться стримати зростання цін, бо є купа об'єктивних обставин, які будуть обмежувати ситуацію з цінами. Вона критична, але значною мірою в силу об'єктивних обставин, пов'язаних зі стрімким зростанням цін на сировину, на напівфабрикати і т.д. - на все, що формує собівартість.