Порошенко
17.01.2022 14:47

Валентин Гладких. В Україні є закон, подобається це Порошенку, чи ні

Сьогодні до України повернувся колишній президент Петро Порошенко, якого підозрюють у державній зраді. Печерський суд Києва обирає запобіжний захід політику. В коментарі From-UA.com політолог Валентин Гладких заявив, что в Україні є закон, перед яким всі рівні. Тому суд повинен обрати запобіжний захід, передбачений Кримінально-процесуальним кодексом.

- Подобається це Порошенку та його політичним прибічникам, чи ні, але в Україні є закон, перед яким всі рівні. І Порошенко як проєвропейський політик, який так себе позиціонує, повинен демонструвати рівність свою перед законом. Натомість він наразі демонструє діаметрально протилежне. Він демонструє бажання бути понад законом.

Я не є прихильником того, щоб політизувати цю справу, це звичайний кримінальний процес. Притягнення Порошенка до відповідальності є логічним і неминучим наслідком в справі Медведучка, тому що Медведчук не міг реалізувати те, що йому інкримінують, як найменше, без відома Порошенка. Я думаю, що в даному аспекті Порошенко матиме такий же запобіжний захід, як в цьому впровадженні має Медведчук. Це буде або домашній цілодобовий, чи нічний. Але в даному аспекті Порошенко ближчий до Козака, ніж до Медведчука, бо Медведчук принаймні не переховувався від слідства. А Козак втік з країни нібито по медичну допомогу, і наразі невідомо, що з ним.

Порошенко фактично два тижні переховувався від слідства. Але він фактично є народним депутатом, у нього є сфера інтересів в Україні, йому є що втрачати. Тут прокурори і адвокати будуть змагатися. Є чіткі критерії, відповідно до яких буде обиратися запобіжний захід.

Я бачу автобуси, на яких приїхали прибічники Порошенка, я зараз їх під вікном спостерігаю. Недешеве задоволення. Я не розумію його доцільності — показати, що у Порошенка є прихильники? Так я це і без автобусів знаю, це очевидні речі. Але винуватість чи невинуватість визначає суд, зважаючи на наявність чи відсутність доказів, а зовсім не на наявність чи присутність прихильників. Рано чи пізно все одно буде прийнятий запобіжний захід, тому в чому смисл всього цього перформансу, мені в принципі не зрозуміло.