Володимир Зеленський
20.01.2022 16:47

Віктор Таран. Політтехнологи Зеленского допустили ключову помилку

Президент України Володимир Зеленський вчора звернувся до громадян України з проханням не панікувати через можливе повномасштабне вторгнення Росії та пообіцяв, що в країні буде мир і всі зустрінуть 2023 рік. Думку з приводу данного звернення From-UA.com вирішив дізнатись у політтехнолога Віктора Тарана.

- Володимиру Зеленському текст писали піарщики і це цільове повідомлення було направлено на вузьку його цільову аудиторію, на його виборців. Виборці, які сповідують так зване патерналістське мислення, які звикли до того, що держава про все подбає, держава все вирішить, держава унормує всі вкладні питання, а ви, друзі, будьте спокійними: смажте шашлик, копайте картоплю і у вас буде все добре.

В принципі, я більш ніж переконаний, що для частини виборців таке звернення могло і зайти. Але тут політтехнологи допустили ключову помилку. На мою суб'єктивну думку, що в умовах, коли останні вже, по суті, 9 місяців кожен день постійно нагнітається ситуація із імовірним уже повторним вторгненням, бо останнє було в 2015 році під Дебальцево, то виборці потребують не таких слів, а захисту.

І тут необхідно було йти іншою риторикою, і ,можливо, навіть риторикою, якою в свій час казав Черчель. В схожій ситуації напередодні вторгнення німців, він казав, що “Британія готова до боротьби, британці будуть битися на пляжах, на будинках, на полях, що кожен кущ, кожен будинок перетвориться на фортецю. Ми сильні нашим духом, та ми єдині”. Ось цей посил точно повинен був потрібен більше виборцям, і говорити треба було про те, що наша територіальна оборона розгортається, що ми отримаємо зброю від Британії. Це прецедент, 1300 найновіших протитанкових гранатометів. Америка нам передає вертольоти, 8 вертольотів на днях. Тобто виборці повинні були почути, що влада контролює і влада здатна її захистити. Тобто він правильно вдарив по своїм виборцям, але він трохи схибив з меседжем.

Але проблема в цьому, на мою думку, полягає в тому, що писали його КВНщики, а повинні були писати в першу чергу, як це не дивно звучить, соціальні психологи. Кожен раз, коли ти пишеш, поруч має бути соціальний психолог, і він повинен виміряти градус суспільства, на що він сподівається, на що він чекає і коригувати політтехнолога. І ми повинні разом ставити задачу райтеру, а райтер - це має вже написати.

Таке враження, що там не має не те, що соціального психолога, чи навіть нормального політтехнолога. Зеленьский їм не довіряє. Складається таке враження, що ті політтехнологи, яких я так само знаю, колег, їх просто не допускають, і Зеленський просто взяв всіх своїх квартальців. Вони зробили це, як стендап-шоу. Він навіть трохи переграв. Вірю, не вірю, знаю, не знаю, ні. Дуже багато часто заперечень ні, які на певному етапі почали лякати виборців. Він переграв з цим.

Тому, підсумовуючи, Зеленський чітко зіграв на свою аудиторію, але він помилився трошки з меседжем. Людям хотілося не заспокоєння, а захисту, тому що в таких випадках люди потребують захисту. А друге, що він абсолютно втратив всю проактивну частину, тому що вже проактивна частина, там і прихильники і Тимошенко, і Кличка, і Порошенко. Всі ці люди, які в 2014 році першими йшли і воювали. І вони хотіли почути дію, що буде мобілізація, що армія готова. Але вони цього не почули. Останнє, що мене дуже врізало. Знову були пасажі, хтось вторгнувся, з кимось війна 8 років. Хто цей загадковий хтось? За всю доповідь лише один раз митцем згадали, що це Росія. Давайте порівняємо це з виступами міністра оборони Великої Британії, цей виступ, який мене насправді заспокоїв. Який сказав дуже прості речі, що будемо об'єктивними, НАТО та ЄС перетворилося на велике пугало, яке не здатне захистити, але ми пишаємося українцями, і віримо в них, тому що вони стоять на сторожі, і вони здатні воювати. Тобто я таких слів не почув від президента Зеленського.

Він говорив про те, що ми будемо їх підсилювати зброєю, ми знаємо, що Росія заплатить дуже дорогу ціну, якщо втрутиться, тому що українці вміють і знають, як воювати. Чесно, я коли читав його виступ, в мене гордість за нас і за нашу армію піднімалась. Тобто британці пишаються нами і кажуть, що все буде добре. Ось такі речі треба було говорити. Такий сухий підсумок.