Виталий Бала
28.04.2022 12:11

Виталий Бала. В войне в Украине произошел переломный момент

Українська армія може перейти у наступ ближче до липня, коли союзники відправлять необхідну зброю. А сама війна може затянутися до Нового року. Таку думку висловив в одному з інтерв'ю радник голові ОП Олексій Арестович. From-UA вирішив дізнатися, що думає з цього приводу відомий український політолог Віталій Бала.

- Зокрема, Арестович зазначив, що до середини червня Україна має отримати озброєння від партнерів. Я думаю, що Арестович перші два тижні, коли почалася війна, відігравав, на мою суб'єктивну думку, позитивну роль, коли він говорив ті речі, які люди хотіли почути. Зараз мені це нагадує більше самопіар. Він говорить забагато, і забагато того, що й не треба говорити. У мене виникає питання: якого дідька він говорить, що у нас всередині травня буде зброя? Навіщо публічно говорити такі речі, тим більше, що це не його компетенція. Ще раз хочу підкреслити: те, що він говорить на протязі останнього місяця, більше шкодить, ніж допомагає, як перші два тижні.

Він ще недавно говорив, що до 2035 року буде війна. Зміна терміну з 2035 року до Нового року — це великий “прогрес”. Це один з прикладів, що треба інколи мовчати, а не говорити що попало для того, щоб про тебе всі говорили, бо зрозуміло, для чого він це робить. А ось коли дійсно закінчиться війна, на мою думку, насправді навряд чи зараз може хтось дати на це відповідь по одній простій причині — бо ми у процесі ведення війни. Війна так чи інакше закінчується підписанням чогось. З моєї точки зору, ми не можемо підписати мирну угоду, про яку всі говорять. По одній простій причині — бо навіть ті пропозиції, які у Стамбулі були озвучені, вони ж вивели за дужки і Донбас, і Крим. Не може бути ніякого миру з РФ, якщо там не буде Донбасу і Криму. Ми не можемо в той чи іншій спосіб давати підстави для легітимізації анексії Криму. Тому це насправді не так просто і примітивно, як це розказує Арестович і багато інших представників влади.

Коли перші два тижні Арестович відігравав позитивну роль, він говорив правильні речі, коли так чи інакше щось об'єктивно відбувалося. Те, що вони говорять, це мені вже нагадує таку публічну виборчу кампанію, коли говорять багато речей, до яких вони абсолютно не мають відношення, починаючи від заступників керівників Офісу, які нам розповідають, як будуть будуватися мости, як будуть відбудовуватися дороги. Це абсолютно не їхня компетенція. Я дуже здивований, що Зеленський не закриє їм рота, щоб вони не говорили те, що не потрібно говорити. Там вже побачимо, чому це так відбувалось і для чого взагалі зараз це робиться.

Не треба бути великим фахівцем, щоб зрозуміти, що для того, щоб звільнювати землі, треба переходити у контрнаступ, який потім має перейти у наступ. Для того, щоб це зробити, треба мати важке озброєння, тобто наступальне. Такого озброєння нам на сьогоднішній день ще недостатньо. Наскільки я зрозумію це з тих публічних заяв, які робляться. Але 26 квітня американська база “Рамштайн” почала відлік, я думаю, що там відбувся переломний момент у війні. Я дуже сподіваюсь, що тепер ми публічно будемо дуже мало знати, яка зброя і яв якій кількості поставляється. Такі речі не мають з'являтися у публічній площині, хто і що нам, де, коли і в якій час має надавати.

І тоді, коли ми будемо мати достатню кількість зброї, я більш ніж на 100% переконаний, що мотивація ЗСУ, всіх тих, хто зараз на фронті, є настільки достатньою, що цією зброєю вони почнуть процес деокупації України. І тоді в той момент сама РФ може запросити миру. Але в “Рамштайні” не прозвучало питання миру, там прозвучало питання перемоги України, бо мир має два обличчя — перемогу і капітуляцію. І навіть умовно часткова капітуляція, як я чую, що ми маємо вийти умовно на 23 лютого, я думаю, що сьогодні це неправильно. У нас буде, як мінімум, 4 етапи. Перший етап ми відбили. Другий етап — він зараз розгортається, це друга фаза російська, як вони назвали наступ “південь-схід”. Я думаю, що ми його витримаємо. Третій етап — це має бути початок звільнення тих територій до адміністративного кордону з Кримом. І четвертий етап — не факт, що він буде військовим, але він має завершитися звільненням Криму. Я думаю, що насправді так би мали вибудовувати нашу стратегію в цій війні наші керманичі, але менше говорили про те, скільки вона буде, коли вона закінчиться.

Коли говорять про 2035 рік, напевно, це нічого доброго і позитивного не дає. Так само, як і секретар РНБО Данилов нещодавно заявив, що він впевнений, що через 10-15-20 років буде велика війна. Нащо говорити такі речі? Я розумію, що вони доводять Зеленському свою значимість, щоб вони залишилися. Я дуже сподіваюсь, що будуть серйозні кадрові висновки зроблені після нашої перемоги. Хтось, напевно, хоче зробити свою політичну кар'єру. Але я сподіваюсь, що не завдяки їм, а всупереч їхнім некомпетентним діям, які зараз абсолютно недоречні, я маю на увазі ці політичні рухи, все-таки все у нас буде Україна, все у нас буде добре.