Владимир Цибулько
16.05.2022 12:35

Владимир Цибулько. Признают ли Россию спонсором терроризма?

Президент Володимир Зеленський закликав Сполучені Штати офіційно визнати Росію державою – спонсором тероризму. Про це він сказав на зустрічі з американськими сенаторами-республіканцями у Києві. Чи підуть на такий крок США та інші країни From-UA вирішив запитати у політолога Володимира Цибулько.

- Литва вже визнала Росію спонсором тероризму. Ненсі Пелосі у Києві завила, що США готові визнати Росію згідно відповідного законопроєкту спонсором тероризму. Я не бачу, щоб парламент України визнав Росію спонсором тероризму. Що заважає? При нинішньому складі у парламенті таке рішення голоснулося б на ура. Я думаю, що за винятком кількох депутатів всі б одноголосно проголосували.

Це вплинуло б на хід війни, тому що фактично ті фіктивні схеми торгівлі з РФ, до яких, до речі, вдаються представники і, здавалося б, дружньої нам Грузії. Адже саме Грузія розглядається зараз росіянами як один з каналів транзиту товарів подвійного призначення, особливо мікросхем і чипів для потреб оборонної промисловості російської. За цих обставин визнання Росії спонсором тероризму створювало б санкційну загрозу будь-якому бізнесу, який буде вдаватися до сірих схем або спроб обійти санкції проти Росії.