Разрешение на выезд
05.07.2022 15:26

Сергей Войченко. О запрете на выезд без разрешения военкомата

Вчера на сайте Запорожской областной военной администрации появилась новость об ограничении выезда военнообязанных мужчин за пределы места жительства. Место жительства мобилизованному разрешено покидать только по разрешению главы районного или городского военкомата. Получить такой документ смогут не все. Позже в Сети появился документ Минобороны, в котором речь шла о всех регионах Украины. From-UA обратился за комментарием к адвокату Сергею Войченко.

- Іноді складно буває коментувати дії, які взагалі не вписуються з вимогами закону. І коли іноді в Україні це прикривали свого часу: то була революційна необхідність, то якась майданна необхідність, тепер військова необхідність. То якщо ми говоримо взагалі про законні питання, то законом передбачено, що якщо особа призивного віку пересувається на тимчасове проживання чи змінює місце проживання, то так вона повинна зареєструватися, встати на військовий облік, повідомляти органи, на які покладено ведення військового обліку. А зараз це говорить про те, що фактично якщо це буде реалізовано, то між областями взагалі буде закрито пересування чоловіків. До чого це призведе?

Вже є незаконні дії по забороні виїзду чоловікам. Вони призвели до того, що э масова корупція, побудована ціла індустрія по виїзду чоловіків за межу кордону. Це при тому, що були здорового глузду голоси, які казали: ну, добре, залиште вже цю незаконну вашу історію, але чоловікам періодично потрібно виїжджати — у когось рідня, у когось діти. Люди все рівно платять. Давайте якийсь гарантований державою внесок, якійсь депозит — 5 тисяч доларів в еквіваленті на рахунок. Не повернувся — гроші в рахунок держави проти особи, до якої вже дії будуть вживатися. Цього ніхто не робить. Чому це не роблять?

Подивіться, що робиться на кордонах. Тоді чому? Тому що хтось на цьому заробляє гроші. До чого це призведе? Економіка і так лежить. Зараз чоловіки рухаються ще якимось чином, намагаються в межах України, хоча в межах Європи і світу вони б заробили більше грошей і більше б допомогли українській армії, українській державі. 

Тепер далі. Уявимо, що вони все це реалізували — а яка якість буде того бійця, якого під примусом відправили на передову? Він буде воювати? То там, то там українські ЗМІ повідомляють, що в “ДНР” хапають на вулицях, а потім вони масово здаються у полон — а чи не буде таке з українськими бійцями? І тому всі ці дії, які не мають нічого спільного дійсно з законом, на моє переконання, певною мірою підривають в тому числі навіть основи патріотизму тих людей, які б і хотіли захищати Україну, тому що вони бачать, що фактично з ними держава поступає незаконними методами. І це в багатьох людей викликає просто несприйняття. А ті, хто повертаються зараз з-за кордону, декілька раз задумуються, а чи варто їхати?.

А тепер ми маємо з вами розуміти, що є люди, які воюють, а є економіка. Є тил, і працівники тилу не менш важливі, ніж бійці на фронті, і лише поєднання правильне тилу і фронту може призвести країну до перемоги. А хтось умисно все це руйнує. Тобто от всі ці моменти досить серйозні, при тому, що велика кількість українців хочуть захищати державу, навіть у військомати приходять, хоча їх не призивають. І люди задають питання: якщо не призивають, давайте я буду працювати, допомагати. І багато людей допомагають. Тобто сподіваюсь, що здоровий глузд візьме верх в цій ситуації.

От редакции: Позже в Генштабе разъяснили информацию о запрете на выезд за пределы места пребывания для призывников, военнообязанных и резервистов без разрешения военкомата. В военное время запрещается выезд призывников, военнообязанных и резервистов с места жительства без разрешения руководителя соответствующего территориального центра комплектования и социальной поддержки.

Разрешение выдается от 30 суток до года в зависимости от категории. Рассматривается дополнительное нормирование вопросов перемещения лиц, которые систематически пересекают админграницы по службе или личной необходимости.