отопление
07.07.2022 13:18

Михаил Волынец. Хватит ли Украине газа и угля на зиму?

Для украинцев следующая зима может стать самой сложной за последние несколько десятилетий. Это подтверждают не только эксперты, но и недавно заявлял президент Украины Владимир Зеленский. Граждан готовят к тому, что температура воздуха в квартире не будет превышать 20 градусов тепла. Какие проблемы ждут украинцев в отопительный сезон и хватил ли газа и угля, From-UA узнал у украинского профсоюзного и политического деятеля, председателя Независимого профсоюза горняков Украины Михаила Волынца.

- У нас на 1 червня було в минулому році 205 тисяч тон антрацитового вугілля марки А і П. Зараз на 1 червня у нас 22 тисячі. Це 12% від того, що було. Тепер газові марки. У нас в минулому році було 995 тисяч, зараз 1 млн 256 тисяч. Це мало. У нас на 1 вересня минулого року було 2 млн 457 тисяч запасів вугілля, але на 1 лютого ми мали вже 293 тисяч газового вугілля. Це було катастрофічно мало. Тепер по газу. У нас видобуток газу впав більш ніж на 5%. Запаси в сховищах природного газу — у нас теж є падіння. Якщо брати на 1 червня, то у минулому році 15,6 млрд, у позаминулому було 18 млрд, а в цьому році — 10 млрд. Тобто у нас падіння видобутку газу і у нас в сховищах менше газу. Правда, у нас наростили імпорт газу з Європи на 25% у порівнянні з минулим роком, але це не показник. Споживання природного газу у нас теж впало — на 33%. Але в той же час стали використовувати газ на теплових електростанціях у зв'язку з тим, що мало вугілля.

Тепер наступне. У нас 4 теплові станції пошкоджені: Вуглегірська ТЕС, найбільша у Європі, це “Центренерго” державна, “Донбасенерго” у Лисичанську, це Єфімов, Бондаренко. І Курахівська, це “Східенерго” ДТЕКу. І четверта теплова електростанція — це Криворізька, в Зеленодольску. У нас дуже велика проблема буде у цю зиму. Я дивлюся зараз видобуток вугілля. У нас за 6 місяців видобуто 12,6 млн тон, але на державних шахтах видобуток впав на 1,7 млн. Дуже серйозне падіння. Видобуток наростив тільки Ахметов, ДТЕК. У нас зменшився видобуток вугілля. І в той же час, наприклад, як я говорив, теплові електростанції стали споживати природній газ. Наприклад, Зміївська теплова електростанція, тому що порушена логістика постачання вугілля. Його не вистачає Україні, а ще й порушена логістика у Харківський області, для прикладу.

Ціна на вугілля зараз на площадках в Роттердамі за 1 тону 450 доларів, в Польщі, вони трошки регулюють ціни внутрішнім способом, - 350 доларів за тону, вже десь під 400. А наше вугілля забирають за нижчими цінами і за нього не розраховуються. “Центренерго” не розраховується, “Укрвугілля” не розраховується, і вони доводять наші шахти до знищення. Державні шахти з початку року на 60% зменшили видобуток вугілля, вже на 65%. Інші шахти, приватні, на 21%. ДТЕК збільшив на 6%. Вугілля в Україні не вистачає, завезти його буде неможливо пізніше, бо його не буде — перше. Друге — воно дороге. Третє — як завозити? Порти блокуються, а залізниця у нас перевантажена — раз, і колія у нас ширша. Тому проблема буде дуже велика, і складно буде Україні переживати зиму. Не знаю, наскільки вона буде сувора, але вже хтось прогнозує, що буде холодна зима.

Тепер газ. Пошкоджена інфраструктура газова. Росія може припинити прокачку газу через територію України, ну і багато інших речей. Видобуток газу у нас зменшився, падає за рахунок “Чорноморнафтогазу”. В основному у нас зосереджений видобуток газу в Харківський і Полтавський областях, десь 90% від всього обсягу. Ну і більш, ніж на 5% у нас зменшився видобуток газу у порівнянні з минулим роком. У нас щорічно з 2018 року падає видобуток газу: у 2013 році видобували 21,5 млрд, в 2017-му — 20,9 млрд. І потім пішло падіння: 2019 рік — 20,6 млрд, 2020-й - 20,2 млрд, 2021-й — 19,8 млрд і зараз далі йде падіння. Трішки Україна в цьому році збільшила у порівнянні з минулим роком імпорт природного газу. Скоріш за все, це йде відбір, поки ще працює газопровід, з Росії прокачується. Показується, що це імпорт з-за кордону, на 25% показують збільшення. По вугільній галузі 8 шахт в Луганській області затоплені - “Лисичанськвугілля” і “Первомайськвугілля”, по 4 шахти. В Донецькій області шахта шахта “Південнодонбаська” №1 затоплені. І затоплюється шахта “Торецьквугілля”, шахта “Торецька” і “Центральна”. Таким чином, вже 12 шахт. Підтоплюється зараз шахта Курахівська, підтоплюється серйозно шахта “Центральна”, є загроза затоплення шахт “Краснолиманська” і шахти “Капітальна”, які видобувають вугілля на горизонтах нижче, ніж шахта “Центральна”, яка зараз підтоплена.

Я вже про це попереджав і міністерських працівників, і керівництво об'єднання, що буду особисто звертатися і до генеральної прокурорки, до керівництва СБУ, що цей народ, який не вживає заходів, якій так ставляться безвідповідально до вугільної галузі, понесуть кримінальну відповідальність. З 29 вересня минулого року немає профільного заступника міністра по вугіллю. Опікується вугільною темою Власенко, першій заступник міністра, який не має відношення до вугільній галузі, дуже далека людина. І міністр не цікавиться вугіллям. Якщо зараз, наприклад, Велика Британія заявляє про те, що вони відновлять видобуток вугілля, про це заявляє Німеччина. Вони розконсервують свої теплові електростанції, які працювали на вугіллі. А у нас в результаті війни, блокади нічого не робиться, щоб зберегти шахти. “Львіввугілля”, яке видобуває щодоби від 2,5 до 3,5 тисяч тон вугілля, ще зберегли шахти, і вони могли б нарощувати видобуток вугілля, але ж необхідно ціну справедливу їм дати — раз, а по-друге — розрахуватися за те вугілля, яке вже поставлено. Цього не відбувається. Тоді яка політика, яка роль міністерства в даному випадку? Вони проблеми створюють так само і для атомній генерації, тому що балансувати потужностями неможливо, атомними блоками. Тут необхідно, щоб працювали теплові електростанції для маневрового забезпечення.