Ринат Ахметов
13.07.2022 13:58

Владимир Цибулько. Почему Ахметов решил уйти из медиабизнеса?

Бизнесмен Ринат Ахметов решил выйти из игры. Это ставит вопрос о прекращении вещания 11 телеканалов его холдинга Медиа Группа Украина. Что стало поводом для принятия такого решения и что будет с каналами, From-UA узнал у политолога Владимира Цибулько.

- Справа в тому, що накладні видатки на утримання цього холдингу зашкалює. Зараз же ринок реклами вбитий, і, до речі, цей ринок реклами був вбитий саме через законодавство. Олігархи хотіли, щоб їх медіа були збиткові, тобто дотаційні, і таким чином були просто інструментом лобізму, інструментом політичної боротьби. А якщо сформувати нормальний ринок реклами, то медіа повинні самозабезпечуватися саме за рахунок реклами. Зараз війна, і реклама як така просто щезла, тобто ця індустрія лягла. Відповідно, доходи холдингу Ахметова дуже скоротилися, він поніс серйозні збитки, зокрема, в Маріуполі. Тому можна сказати, що доходи Ахметова скоротилися на порядок, очевидно, а утримання медійного холдингу — це дуже дороге задоволення, тому він його передарував державі.

До речі, це не перший його досвід - “Укртелеком” свого часу він же експлуатував, а потім, коли виявився його оборотний ресурс, він просто повернув “Укртелеком” державі. Він же заявив, що він передає безкоштовно все державі, тобто це трошки дивно, тому що телемарафон — це не зовсім держава, це більше партійно-кланова ініціатива. Якщо б там була держава, там були б присутня опозиція в ефірах, тому що держава завжди балансує медіапростір. А створити таку цензуру безбожну і мобілізувати медіапростір — це лише в інтересах одної групи, яка зараз володіє владою в країні.