Зерно
13.07.2022 17:03

Виталий Бала. Чем завершатся переговоры по "зерновому коридору"?

Сегодня в Стамбуле начались переговоры по разблокировке экспорта украинского зерна на международный рынок. Чего ожидать от России, From-UA узнавал у политолога Виталия Балы.

- Насправді дуже важко, на мою думку, передбачити рішення Росії, бо вони дійсно використовують, як вже неодноразово заявляли у світі. Вона заявила, що Росія використовує продовольчу кризу в цій війні, і це нею свідомо зроблено - створити продовольчу кризу для того, щоб шантажувати світ і намагатися поставити в залежність світ від зняття блокування портів, певних санкцій, щоб зерно сама Росія могла експортувати.

Я думаю, що навколо цього будуть певні торги. Там має бути зустріч у Стамбулі Росії, України, Туреччини і представників ООН. Я думаю, що в любому випадку Росія буде ставити залежність розблокування, надання можливості вивозити зерно Україні, від вирішення своїх питань, пов'язаних з санкціями та обмеженнями. Тому я не дуже впевнений, що вони можуть на це піти в кінцевому варіанті, тому що ми бачимо, як вони стріляли і підпалювали поля. Це якраз показує, що вони продовжують цей напрямок. Тобто вони спочатку вкрали те зерно, яке було, а тепер вони намагаються нас позбавити нових врожаїв.

Тому я думаю, що Бербут була права, міністр закордонних справ Німеччини, коли заявила, що це свідомо робиться, і це один з елементів тої війни, яку веде Росія. Ну, будемо сподіватися, але тут не так насправді багато залежить від України, як від міжнародної спільноти. Саме міжнародна спільнота, починаючи від G20, вони намагаються тиснути на Росію. Наскільки цей тиск буде ефективним, думаю, скоро ми побачимо.