Шурма та Шмигаль
21.07.2022 15:48

Володимир Цибулько. Восени Україна отримає нового прем'єра?

Заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма є головним претендентом на заміну чинному прем'єр-міністрові Денису Шмигалю. Про це йдеться у статті "Української правди" "Кабмін миру та війни. Що думає з цього приводу політолог Володимир Цибулько, дізнавався From-UA.

- Насправді така тема обговорюється вже не перший тиждень. І навіть були такі певні пікіровки між оточеннями Шмигаля і Шурми. Тому я думаю, що без зміни конфігурації парламентської коаліції, без створення реальної коаліції парламентської ці зміни не дадуть ніякого ефекту.

І Шмигаль, і Шурма вихідці з менеджменту Ахметова, тобто це зміна шила на мило. Як мінімум, це сприймається як димова завіса, тобто це не реальні зміни. Зміни можуть бути тільки при створенні реальної парламентської коаліції з програмою, і під цю зміну коаліції, під формування коаліції замість монопартійної коаліції, ВР затвердить програму уряду, тоді буде зрозуміло, куди все рухається. А так поки що все це відтягування серйозних рішень.

Такі зміни можуть відбутися, але вони для суспільства не принесуть нічого. Справа в тому, що, по суті, довіри до цього Кабміну і до майбутнього у західних партнерів не буде, тому що елементи одної машини без зміни програми. Це інерція, це не зміна стратегії.