Заборона на в'їзд
09.08.2022 13:05

Віталій Бала. Заборона на в'їзд росіянам. Як відреагує Захід?

Володимир Зеленський закликав Захід повністю закрити кордони всім росіян. На його думку, це єдиний спосіб відбити у Росії бажання захоплювати чужі території. From-UA запитав думку з цього приводу у політолога Віталія Бали.

- Я думаю, що Володимир Зеленський спочатку мав би заборонити в'їзд росіянам в Україну. А ми замість того, щоб це зробити, ввели візи. Тобто так, у нас дійсно був безвізовий режим, ми анулювали той великий договір з Росією. Я вважаю, що це виглядає не зовсім правильно, навіть не зовсім коректно вимагати від світу, від Європи в першу чергу заборонити в'їзд росіянам, а самим це не зробити. Спочатку треба було це самим зробити, а потім вимагати.

Я думаю, що такі речі, на жаль, іноді трапляються, скажу так м'яко, невідповідність того, що ми робимо всередині країни і потім вимагаємо від наших західних партнерів, які насправді нам нічим не зобов'язані, і чомусь ми вирішили, що всі мають кидатися нам допомагати. Замість того, щоб робити ті речі, які вони нам радили раніше і зараз радять, ми цього не робимо, але в той же час ми виставляємо до них купу пропозицій і претензій.

Тому я думаю, що останнім часом такі певні інформаційні посили для наших друзів, партнерів, їх треба скоригувати. Вони мають бути більш виваженими і адекватними з точки зору тієї ситуації, в якої ми знаходимось. І безумовно, для того, щоб пропонувати іншим йти на якісь незручності, напевно самим спочатку треба приймати такі рішення. Безумовно, цей заклик правильний, апріорі треба чітко про це говорити. Якщо не помиляюсь, раніше навіть прем'єрка Фінляндії заявила, що це не зовсім правильно, що росіяни їздять як туристи в Європу, у той час, коли Росія веде агресивну війну проти України. Тому цей посил правильний і є розуміння цього в Європі, але я вважаю, що для того, щоб робити такі публічні заяви, спочатку треба самим приймати відповідні рішення.