Війна в Україні
14.08.2022 16:13

Віктор Таран. Чи здобуде Україна перемогу уже навесні 2023 року?

Генерал Дмитро Марченко в інтерв'ю "РБК-Україна" заявив, що Україна може закінчити війну з росією та здобути перемогу вже навесні, вийшовши на кордони 1991 року. Що з цього приводу думає політолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран, дізнавався From-UA.

- З приводу цього у мене э три тези. Перша. Українці повинні зрозуміти, що ця війна надовго. І це дуже добре, що генерали починають говорити реальні речі, що війна буде тривати мінімум до весни наступного року. Волкер цього тижня відвідував Україну і теж казав, що українці мають готуватися до довготривалої боротьби. І це правильно, бо певний інфантилизм тільки шкодить, тому що Україна потребує повної мобілізації всіх ресурсів. Якщо цієї мобілізації не відбувається, то я, на жаль, не погоджуюсь з паном Марченком, що ми можемо виграти навесні.

В мене складається враження з кожним днем все більше, що воює частина країни, а інша починає про це забувати. Вони роблять що завгодно, але не допомагають армії. Тому це правильна заява, це правильні речі, але це можливо, якщо буде повна мобілізація. Це друга теза.

А третя теза, що так, дійсно треба йти, треба вірити в нашу перемогу, треба готуватися до того, що успіх весняної кампанії залежить від того, як ми закінчимо осінню. Якщо осіння добре пройде, якщо відвоюємо, як мінімум, Херсон, то шанси є. І підсумок: що означає здобути перемогу? Вийти на кордони, які були на 22 лютого 2022 року чи вийти на адміністративні кордони, які були на 20 лютого 2014? Чи що? Варіант, що ми вийдемо на кордони 22 лютого я ще можу повірити. Чи зможемо ми до вісни звільнити Крим і Донецьку та Луганську області? Питання дискусійне.

Треба пам'ятати, що Росія ворог і вона не зупиниться. Тому якими б ні були результати весняно-літньої кампанії, нам треба готуватися до протистояння і ставати сильнішими, як це робить Ізраїль в оточенні ворогів. Це є єдиною запорукою у протистоянні з Росією, інакше слід чекати на новий наступ через рік, два, 5, 10, це питання часу.