Эрдоган
18.08.2022 14:36

Владимир Цибулько. Зачем Эрдоган приехал во Львов?

Сегодня, 18 августа, президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган прибыл с официальным визитом в Украину. Он уже находится во Львове. Он встретится с президентом Украины Владимиром Зеленским. Чего Украине ожидать от этой встречи, From-UA узнавал у политолога Владимира Цибулько.

- Є кілька факторів. Перше: зернова угода укладалась за участі Туреччини і ООН. Друге: Ердоган мав зустріч у Тегерані з Путіним і двосторонню у Сочі. Для Ердогана, коли відбуваються двосторонні зустрічі із Путіним, дуже важливо балансувати стосунки двох лідерів, тому він як такій справжній регіональний лідер вважає, що балансувати треба двосторонньою зустріччю з Зеленським. Ну а Гутерріш і Ердоган разом у Львові — це ще один фактор, про який, очевидно, здогадуються.

Наміри Путіна були озвучені Шредером, колишнім бундес-канцлером про розширення зернової угоди на якійсь інші сфери, аж до припинення вогню і фактично заморозки бойових дій. Для України це неприємна ситуація, тому що це погодитися з окупацією частини територій. Тому не знаю, чи питання заморозки буде, але я не виключаю, що може бути питання розширення товарних груп, крім зерна, тобто фактично створення нормального морського коридору. Тим більше, що за ці тижні після укладання зернової угоди Україна значно покращила свої тактичні позиції, зокрема і ударами по Криму, фактично відігнала Чорноморський флот у бухти. Зараз Чорноморський флот не веде агресивних дій, він фактично захищається і обороняється. Тому це, швидше за все, можливість для України розширити судноплавство, роботу портів, і якщо партнери нас підтримують, бо в Україну починає приходити протиповітряна оборона досить якісна, і навіть протиракетна, тому фактично ці території можна прикрити. Є можливість для України розширити морські торговельні операції.