ЗСУ
24.08.2022 14:29

Віктор Таран. Україна зупинила російський наступ

Міністр оборони Олексій Рєзніков заявив CNN про те, що найгірший сценарій позаду. Україна перебуває на етапі стабілізації ситуації на полі бою. Що з цього приводу думаю політолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран, дізнавався From-UA.

- Якщо ми подивимось на військову картину, то повинні розуміти, що будь-які війни йдуть, як маятник, тобто сторона, яка починає війну, вона захоплює стратегічну ініціативу, і потім є два варіанти: або вони тримають цю стратегічну ініціативу до кінця і добивають противника, або інша сторона перехоплює стратегічну ініціативу, спиняє противника і починає наступ. Війни відбуваються за таким алгоритмом.

Так от те, що ми зараз бачимо у нас, ми бачимо, що дійсно Україна зупинила російський наступ, про це свідчать зокрема дані Інституту дослідження війн, вони показали, що більше місяця росіяни нікуди не просунулися. Їхні ресурси завершуються поступово, а ми все більше накопичуємо. Я думаю, що сьогодні буде цікаве оголошення від американців, що вони дадуть, послухаємо з задоволенням, Великобританія та інші дають нам мікродрони, це наша тема, аеророзвідка, то ми потираємо руки і чекаємо.

Ми нарощуємо сили і зараз будемо готуватися до контрнаступу. Де він буде, якими силами, чи це буде пряма атака, чи ні. Як казав один з теоретиків, генерал російської армії, що, як правило, найкоротший шлях до перемоги - це коли ми починаємо діяти непрямими шляхами, тоді маємо найменші втрати і більша ефективність. Тобто такими обманними маневрами. Як, мені важко сказати, але те, що ми йдемо на шляху до перемоги, то всі фактори про це свідчать, тому потрібно з цим працювати, але для того, щоб ми перемогли, дуже важливо, щоб влада тримала економічний фронт, щоб в Україні була економічна стабільність, щоб ми запустили економіку, щоб бізнес працював, бо якщо в бюджеті не буде грошей, то нема за що буде воювати, треба працювати. Кадрові рішення, які зараз приймаються, викликають дуже багато запитань, але ми сподіваємось, що влада розуміє, що вона робить, і ті рішення будуть на благо.