Владимир Фесенко
16.09.2022 21:20

Володимир Фесенко. Війна в Україні завершиться до Різдва?

Маршал Королівських ВПС Британії Едвард Стрінгер заявив, що існують шанси, що до Різдва в армії росії відбудеться колапс, і війна в Україні закінчиться. Наскільки це реально, From-UA вирішив запитати думку відомого українського політолога Володимира Фесенко.

- Мені здається, що він там навіть цифри назвав вірогідності — 30-40%, це менше половини. Будемо реалістами. Це один з сценаріїв можливих, не найбільш вірогідний, тобто вірогідність менше половини, щоб ми не видавали бажане за дійсне. Але чому виникла така думка у професійного військового? Це якраз оцінка подій, пов'язаних, по-перше, з панічною втечею росіян в Харківській області. Це першій чинник обумовив появу такого сценарію. По-друге, те, що росіянам не вистачає зараз живої сили, те, що називають пушечне м'ясо, тобто людей, які можуть воювати.

За оцінками професійних військових, не вистачає якраз піхоти і молодшого офіцерського складу, і це теж проблема, тому що неможливо робити поповнення і ротацію, тому що ті, хто воюють, вони теж втомлюються, їм треба давати час на відпочинок, а резервів не вистачає, не вистачає сил. Тому фактори деморалізації, те, що вербують навіть людей з в'язниць, намагаються за гроші найманців набирати — все це ознака того, що є серйозні проблеми. І оскільки вони не вирішують всіх цих проблем з комплектацією армії і компенсацією втрат на війні, саме тому з'явився цей сценарій.

Так що це один з можливих сценаріїв, але для того, щоб він був реалізований, потрібно, по-перше, нові поразки на війні, і якщо Росія не буде ніяк нейтралізовувати ці тенденції. Але я думаю, що вони спробують: прихована мобілізація, намагання якось навести лад у своїх військах. Вдасться це зробити — тоді цей сценарій не буде реалізований, а якщо не вдасться, тоді ризики колапсу можуть виникнути якщо не наприкінці цього року, то наступного року. Все залежить від здатності Росії якось утримувати контроль у власних збройних силах і якось вирішувати наявні проблеми.

А другий чинник, головний, це здатність українських військ перемагати росіян. Якщо ми побачимо до кінця року нові контрнаступи, тоді ризики деморалізації і колапсу російської армії будуть зростати.