Андрій Марга
20.09.2022 12:00

Володимир Цибулько. Чому румунський екс-міністр закликав Україну віддати свої землі?

Колишній міністр закордонних справ Румунії Андрій Марга закликав Україну віддати частину своїх територій Росії, Польщі, Румунії та Угорщині. Посольство України в Румунії вже назвало подібні заяви неприйнятними. From-UA запитав думку з цього приводу у політолога Володимира Цибулько.

- Швидше за все, це психічна хвороба. Людина притомна, людина відповідальна, особливо людина, яка працювала у дипломатії, до таких закликів ніколи не вдасться. Очевидно, що проти нього є якійсь серйозний компромат з боку РФ, оскільки навряд чи нинішній румунський істеблішмент дозволив собі ігри з територіальною цілісністю України. Тому є підозра, що пан Марга діє в інтересах РФ. Що його спонукало до цього, треба дивитися. Я думаю, що зараз спецслужби Румунії дуже пильно проаналізують його діяльність на посаді міністра і виявлять там неприємні несподіванки.

- Чи понесе він відповідальність за такі заклики?

- По-перше, це не стосується зміни територіального устрою Румунії. Тобто Україна повинна віддати. Він не закликає Румунію захопить щось там, тому навряд чи він підпадає з цими закликами під дію румунського законодавства. Але треба розуміти, що Румунія дуже послідовно в своїх євроатлантичних прагненнях і румунський істеблішмент ніколи б не дозволив собі щось подібного. Хоча ми пам'ятаємо часи, коли Румунія роздавала паспорти на Буковині, але дуже швидко звернула це все. І до честі нинішнього істеблішменту румунського Румунія дуже послідовна у підтримці України зараз.

Я, до речі, підозрюю, чи не має там зв'язку пана Марги із синхронізацією дій по роздачі паспортів Росією в Криму, в Одесі, в Харкові і Румунією на Буковині? Якщо така синхронізація раптом почне проглядатися, це вже предмет розслідування для румунської спецслужби, української — само собою.