МН-17
20.11.2022 15:55

Володимир Цибулько. Гіркіна засудили до довічного ув’язнення. Що далі?

Гаазький суд  у справі збиття літака рейсу MH17 присудив довічне ув’язнення ексофіцеру фсб, колишньому "міністру оборони днр" Ігорю Гіркіну (Стрєлкову), генералу, а на час збиття літака полковнику ГРУ генштабу збройних сил рф, главі "ГРУ днр" Сергію Дубинському та громадянину України Леоніду Харченку. Що означає це рішення для України та світу, From-UA дізнався думку політолога Володимира Цибулько.

- Це нідерландське судочинство, це окружний суд Гааги, це значить, що процеси будуть ще тривати. Але для України рішення цієї інстанції важливо тому, що суд визнав конфлікт на сході України агресією РФ, що це міждержавний конфлікт.

Це означає, що Україна тепер має додаткові важелі для переслідування РФ і російської влади. 
Щодо фізичних осіб. Росії простіше їх ліквідувати, ніж видати міжнародному суду. А цим фізичним особам простіше здатися нідерландському суду, ніж перебувати на території РФ. Швидше за все, ми будемо спостерігати їх тиху ліквідацію. Але найважливіше це те, що в ході судового слідства визнано, що Росія передала “Бук”, тобто це держава фактично передала цим незаконним військовим формуванням “Бук”, яким було збито літак, і це фактично виводить на верховного головнокомандувача російських військ, тобто це рішення дає змогу напряму виходити на Путіна.

Україна поки що комунікувала з приводу російської агресії два позови. Це позов про фінансування тероризму, проти РФ, і проти притіснення прав національних меншин. А зараз, оскільки визнано, що це агресивна війна, то я думаю, що Україна почне подавати серйозні позови в міжнародний кримінальний суд. І зараз визріває як наслідок цього судового рішення сценарій по створенню міжнародного суду по Україні.