ЗАЕС
06.01.2023 15:44

Олег Жданов. Як ЗАЕС звільнити від окупантів?

Найбільша в Європі АЕС – Запорізька, а також її місто-супутник Енергодар опинилися в окупації з перших днів широкомасштабної російської агресії. Починаючи з липня 2022 року російська армія кожного дня обстрілює прилеглі міста і атомну станцію із різних видів зброї. Більш за все страждає протилежний берег Дніпра, а саме такі міста як Нікополь, Марганець, Червоногригорівська територіальна громада, Мирівська та ін. 

Мирне населення щоденно потерпає від обстрілів окупантів, які немов по графіку, починаються з самого ранку. Відстань між Енергодаром та Нікополем від 4 до 19 км. Це зона ураження як з артилерії, так і РСЗВ. Люди виїздять на ніч, а вдень повертаються і працюють, проте більшість тих, хто залишився, вимушені просто жити в підвалах. 

Наприкінці грудня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі провів перемовини в Москві щодо створення зони безпеки навколо Запорізької атомної електростанції. Проте поки що якихось суттєвих змін на краще українці не побачили. From-UA вирішив запитати думку військового експерта Олега Жданова з приводу ситуації на ЗАЕС та можливого звільнення від окупантів.

- Єдиний шлях звільнити ЗАЕС від окупантів — це Збройні сили України. Путін ніколи не піде ні на які домовленості. В нього одна вимога — це капітуляція України. 

Ніяких домовленостей бути не може, бо він ніколи не здасть такий козир, як атомна станція, тим паче найбільша в Європі. Тому, на мій погляд, тільки ЗСУ не прямим військовим втручанням можуть звільнити станцію.