Виплати військовим
13.04.2023 16:37

Володимир Цибулько. Чи отримають військові обіцяні виплати?

10 квітня Верховна Рада затвердила новий законопроект із поправкою, що дає змогу повернути доплату в 30 тисяч гривень українським військовим незалежно від того, чи перебувають вони в тилу. Водночас, як пояснюють фінансисти та окремі народні депутати, відкритим залишається питання про те, чи український бюджет здатний профінансувати ці виплати. From-UA запитав думку українського політолога Володимира Цибулько.

- Тут якась абсолютно дика ситуація, тому що спочатку уряд відбирає у військових гроші і індексує на 20% пенсії пенсіонерам. Розуміється, що і на індексацію коштів теж нема. Потім законопроект голосується у ВР, знов повертаються доплати, і тут же депутат від партії "Голос", секретар бюджетного комітету Володимир Цабаль вносить постанову про призупинення дії цього закону. Тобто ця постанова зараз призупинила підписання.

Відповідно, як мінімум до кінця місяця виплати військові не отримають, бо ВР буде засідати тільки в перших числах травня. "Европейська солідарність" внесла постанову про позачергове засідання ВР з метою переголосувати цю постанову і все таки повернути доплати. Швидше за все, це просто признання влади в тому, що фінансів нема ні на війну, ні на пенсії. І, на жаль, це шахрайство влади починає проявлятися. Що найдивніше, що в бюджет ці гроші, цей мільярд закладався, і очевидно, що цей мільярд розподілили на якісь цікаві владі або дорожні, або ще якісь схеми, на яких можна вкрасти.