ракета
12.05.2023 16:40

Олег Жданов. Як крилаті ракети змінять правила гри в війні проти України

Великобританія поставила Україні крилаті ракети великої дальності Storm Shadow перед очікуваним контрнаступом. Як це допоможе українській армії, From-UA запитав у військового експерта Олега Жданова.

- Справа в тому, що у нас такої зброї взагалі не було. Перші розмови про ці ракети були рівно рік тому, в квітні 2022 року. Потім в листопаді 2022 ми поверталися до цього питання, і Великобританія навіть рапортувала, що ті ракети готові до відправки, але вони так і не були відправлені.

Наявність ракет з ймовірною дальністю в 1000 км змінюють правила гри в цій війні. На РФ будуть чітко розуміти, що ми можемо нанести удар у відповідь на таку відстань, як 1000 км. І це від кордону, тому що це ракета повітряного базування, щось на кшталт "Кинжалу". Коли вони піднімають МіГ31, ми всі тут присідаємо, не знаємо, куди воно полетить. Це перше.

Друге, припустимо, що на сьогоднішній день ця ракета відноситься до класу малопомітних ракет. Вона крилата, йде на дозвуковій швидкості, повторює рельєф місцевості, малопомітна для засобів ППО, а значить, для російських взагалі буде дуже мало помітна. І перша ціль, яку ми можемо вразити, це буде Кримський міст, і тоді угруповання російських військ в Криму опиняються в оперативному оточенні, я б навіть сказав, більш ніж в оперативному, просто в котлі.

Ракета важить 1300 кг, 460 кг - це головна частина, а це говорить про те, що там десь приблизно 400 кг тротилу. Цього цілком достатньо, щоб вщент зруйнувати Кримський міст. Це, мабуть, передостанній вид озброєння, який в нашому переліку, що ми хочемо отримати. Залишалася ще авіація. От ракети надали. Так, перша партія декілька штук, а далі піде постачання ракет. Згадайте Антонівський міст. Ми витратили більше 110 боєприпасів "Хаймерс" на те, щоб по ньому вдарити. Він стояв, поки росіяни його не підірвали, відступаючи. А ця ракета рознесла б його з одного влучання. Міст біля Куп'янську залізничний, який росіяни відновлювали після наших ударів, а після цієї ракети вже ніхто не відновить.

Якщо ми вдаримо по залізничним мостам, які йдуть з території РФ, то це 100% ураження, і відбудові, принаймні в бойових умовах, не підлягає. Ось чому вони так переживають.