Конгрес США
16.06.2023 14:31

Володимир Фесенко. Чи приймуть в США закон про конфіскацію активів Росії?

В США зареєстрували законопроект про конфіскацію та передання нашій державі як репарацій активів Росії – держави-терориста, яка вбиває наших людей. Наскільки це рішення важливе для України, From-UA запитав думку політолога Володимира Фесенко.

- Перше — законопроєкт дуже важливий, тому що це може бути юридичною основою для того, щоб використати заарештовані російські державні активи на користь України. Це йдеться фактично про американські цінні папери, які у власності Росії, та інші золотовалютні резерви. Це дуже важливо, це прецедент.
Я так розумію, найбільші суми державних активів саме знаходяться зараз в США. Але це ж законопроєкт, це ж ще не закон. Чи буде він ухвалений? Питання. Не впевнений.

Я б хотів, щоб він був ухвалений, але чому я поки що обережно оцінюю перспективи? Тому що треба розуміти, це інтерес США. Я маю на увазі інтерес в тому, щоб не було прецеденту конфіскації активів тієї чи іншої країни. Навіть якщо це країна-агресор. Чому? Ну от зараз конфіскують російські активи, а є й китайські активи, є інших країн — чи будуть вони вкладатися в американські цінні папери після цього? Китайці вже зараз зменшують кількість своїх активів в США. А інтерес США в тому, щоб це працювало в Америці і на американські інтереси. От я кажу про те, чому американці не зробили цього раніше?

В принципі, підстава для таких дій є. Це ж не стосується будь-якої країни. Ні, йдеться лише про країну-агресор, країну, яка фактично зруйнувала частину території нашої країни, багато шкоди зробила в прямому і переносному сенсі Україні, тому треба, щоб Росія це компенсувала. Як? От через ці активи.

Тому я думаю, що добре, що цей законопроєкт з'явився, але будемо дивитися, як він буде просуватися далі. Я думаю, що тут мало буде законопроєкту, потрібні будуть судові рішення на користь України з мотивацією, що це не просто конфіскація, а це саме як відшкодування збитків України.

В Європі ця проблема теж існує. Там мало внести законодавчі зміни. Як в Німеччині, там треба фактично міняти Конституцію, деякі конституційні норми. І я думаю, що в Європі, швидше за все, підуть шляхом судових рішень. Тут потрібні судові рішення, судові процеси, так що це не проста справа, тут не буде швидкого і легкого вирішення цієї проблеми. Але цей прецедент, безумовно, він дуже важливий, тому я думаю, що зараз і нашій дипломатії, і нашому керівництву, і нашим друзям США треба дуже добре попрацювати, щоб в Конгресі була велика кількість прихильників цього законопроєкту і щоб він врешті решт був ухвалений.