Готівка
28.06.2023 15:09

Борис Кушнірук. Чи допоможе заборона готівки побороти корупцію?

На днях в ЗМІ з'явилася інформація про те, що на донорській конференції у Лондоні заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма запропонував відмовитися від готівкових грошей взагалі, що, на його думку, допоможе у боротьбі з корупцією. From-ua звернувся за коментарем до економіста Бориса Кушнірука.

- Вже з'явилася інформація про те, що Шурма не це сказав, що його слова були не зовсім коректно трансльовані і насправді він говорив лише про скорочення використання готівки для бізнесу, щоб бізнес не мав можливості переводити гроші в готівку.

Знов-таки, це ствердження Михайла Кухаря щодо цього. Тому я не знаю, в якій мірі тут коректно посилатися на Шурму і казати, що він таке казав. Скоріше, можна сказати, що є заяви, можливо, неправильно тлумаченні.

Але в якій мірі це взагалі реально? Ні, це нереально, до боротьби з корупцією це не має відношення. У нас корупціонери взагалі переважно беруть хабарі не гривнями, а доларами готівковими, євро і навіть вже криптовалютою. Їх теж можна заборонити? Ні, не можна. Тому я до подібного методу боротьби з корупцією ставлюся вкрай скептично і вважаю їх просто некомпетентними. Але наголошую, потрібно зауважити, що пан Шурма, можливо, і не казав те, що йому приписують.