НАТО
10.07.2023 13:59

Руслан Бортник. Чого очікувати Україні від самміту країн НАТО?

Завтра, 11 липня, в Вільнюсі розпочнеться самміт країн НАТО. На ньому Україна очікує конкретних рішень щодо вступу до Альянсу. Чи почуємо ми позитивні новини щодо цього, From-UA запитав думку політолога Руслана Бортника.

- Дійсно, мабуть, такого інтригуючого саміту НАТО не було вже років 20 в історії. До цього часу незрозуміло, які фінальні документи будуть схвалені, є варіації. Відвідає саміт президент України чи ні, в цьому плані зберігається інтрига.

Я думаю, що, швидше за все , Україна не отримає конкретної дати набуття членства, але отримає дуже широкий компенсаційний пакет. І у вигляді політичного підтвердження права України набути цього членства в майбутньому, і у вигляді розширених механізмів надання Україні військової і фінансової допомоги, які будуть називатися гарантією безпеки. І у вигляді більш розширеної поглибленої співпраці між Україною і НАТО.

Розуміємо, що комісія трансформується в раду і Україна буде неформальним членом НАТО без права голосу в цій організації. Разом з цим питання безпосереднього членства в НАТО дійсно пов'язане з завершенням війни і можливими домовленостями по завершенні війни, як пропонував Кісінджер, що членство в НАТО може зіграти роль зв'язування для України, для того, щоб вона не продовжувала війну. Це може бути частиною політичного компромісу між Сходом і Заходом щодо членства в майбутньому.
Зараз зрозуміло, що це членство мало вірогідне і навіть встановити конкретні строки НАТО сьогодні не може з урахуванням того, що ніхто не може прогнозувати, як довго ще триватиме російське вторгнення в Україну.