Самміт країн НАТО
13.07.2023 14:38

Володимир Цибулько. Головним гальмом України до НАТО є Зеленський і його оточення

У Вільнюсі завершився 74-й саміт глав держав та урядів НАТО, що відбувався впродовж двох днів 11-12 липня. Які головні підсумки саміту НАТО, що він приніс Україні: зраду чи перемогу, From-UA запитав думку політолога Володимира Цибулько.

- Для України він став підтвердженням диспропорції в уявленнях української влади про членство в НАТО. Замість того, щоб країну формувати як демократію, як країну верховенства права і свободи слова, вони пробували продати щось абсолютно інакше. Продати військову місію як претензію на членство в НАТО.

НАТО — це політико-мілітарний союз, і політична компонента в ньому важливіше військової. Насправді уявлення про зобов'язання всередині НАТО перед певними членами в Києві дещо спотворено, а в умах Зеленського і його оточення воно спотворено ще більше. І вони пробують свою хибну картину видати за уявлення всіх українців.

Насправді те, що українська пропагандистська машина виставляє нам як НАТО чимось зобов'язане Україні, це дуже хибне уявлення. Це Україна зобов'язана НАТО. Це Україна дурить лідерів країн НАТО, не виконуючи взятих на себе зобов'язань, а потім ще влаштовує абсолютно принизливі випади. Поведінка української влади і є головним злом на шляху України до НАТО.

Але я вважаю головним висновком, що головним гальмом України до НАТО є Зеленський і його оточення, і в Вільнюсі Зеленському дуже чітко це сказали. Своєю мовою знаків, але дуже чітко сказали. Рівень демократії, державних інституцій, свободи слова, верховенство права з приходом Зеленського і команди просто зруйновано, знищення. Якщо скептично оцінювалися потенціал і зусилля Порошенка, то після Порошенка це руїна просто. Я думаю, що на Заході нарешті зрозуміли, в чому була принципова помилка Заходу у відмові надання Україні плану Маршала в 2017-2018 роках.