Наступ
01.08.2023 13:04

Олег Жданов. ЗСУ дійдуть до Азовського моря до жовтня?

В одному із останніх інтервʼю екс-радник Офісу президента Олексій Арестович заявив, що ЗСУ до жовтня дійдуть до Азовського моря та зруйнують Кримський міст. From-UA вирішив дізнатися думку з приводу даного прогнозу у військового експерта Олега Жданова.

- Стосовно мосту — цілком можливо. Тим більше, що ми вже двічі продемонстрували, що можна до нього добратися, як би його не захищали росіяни, але це можливо, ми можемо це зробити. Так що з мостом це може статися і набагато раніше, навіть у будь-який час, тим більше, що я нагадаю слова президента Зеленського, що Кримський міст — це наша законна ціль. Це фактично для ЗСУ наказ.

Що стосується заходу наших військ у Крим, скажу так: є ознаки того, що ми готуємось заходити, починаючи з того, що Залужний говорив, що Крим будемо звільняти військовим шляхом, і президент не заперечував цю інформацію. Але стосовно термінів в мене дуже велике питання. Я не знаю, може, Арестович має доступ до більшого обсягу інформації, але мені з моєї точки зору дуже важко оцінити можливості. Все буде залежати від того, як піде наступ.

Ми ще не почали масштабного наступу, а просто провели ротацію на передньому краю на запорізькому напрямку, ми провели операцію стосовно формування плацдармів і конфігурації лінії фронту для контрнаступу. Ми почали розгортання основних сил, але ми їх ще не вводили.

Вчора журнал “Тайм” вийшов зі статтею, в якій опубліковані три версії розвитку подій стосовно нашого наступу. Але на сьогоднішній день я скажу, що, може, в Генеральному штабі і визначили, але я не бачу напрямку головного удару, де ми будемо його проводити. Так що оцінити дуже важко. Навіть генерал Буданов, головний розвідник, і той дуже обережно каже — скоро. Коли скоро? А скоро може бути і на Новий рік.

Що стосується запорізького напрямку. Там дуже суттєвий опір. Ми розраховували та постійно говоримо, що у росіян низький морально-психологічний стан, що вони не хочуть воювати, але коли ми починаємо наступати, вони чинять шалений опір, вони б'ються дуже сильно. Я так розумію, що там не такий вже високий відсоток, як з'ясовується, тих, хто не бажає воювати. Вони створюють такі жорсткі умови, що людина не може відмовитися. Вона обирає навіть смерть в бою, ніж ганьба і смерть від своїх же сослуживців в цих обставинах. На жаль, російська пропаганда є все ж таки дуже міцною. Путіну вдається натягнути на цю війну щось таке ідеологічне на кшталт Великої Вітчизняної, що треба рятувати батьківщину, бо якщо ви не підете воювати, то сюди прийде НАТО і все у вас забере, починаючи з туалету на вулиці і закінчуючи тою хатою, яка от-от завалиться. Це перша мотивація.

І друга — вони заливають все грошима. Знаєте, скільки в Бурятії дають зараз підйомних за те, що людина прийшла у військкомат? Майже мільйон, 940 тисяч вони платять підйомних. А ви уявіть собі бідного бурята, який ніколи не бачив цих грошей. А потім йому щомісячно платять 250-300 тисяч. Навіть 250 тисяч по сьогоднішньому курсу — це 3,5 тисячі доларів. Це для них шалені кошти, вони готові за них кого завгодно вбити.