Вагнер
03.08.2023 14:47

Володимир Воля. Чи нападе «Вагнер» на Польщу?

На кордон Білорусі з Польщею перекинули бійців ПВК «Вагнер». Навіщо це було зроблено та чи є ймовірність атаки на Польщу, From-UA запитав думку політолога Володимира Волі.

— Це було зроблено для того, щоб продемонструвати білоруській аудиторії, російській, що, мовляв, Росія така сильна, вона може погрожувати Заходу.

Якщо говорити про реальну ситуацію, то ПВК “Вагнер” не є якоюсь організацією, яка існує сама по собі. Військові підрозділи ПВК “Вагнер” фінансуються з державного бюджету РФ. Вони воювали на території України як частина російських військ, під командуванням російських військових Міноборони, тобто вони показали, що вони частина російської армії.

Нагадую, що комбатанти згідно з Женевськими конвенціями, це і регулярні, і не регулярні підрозділи, але ті, які підпорядковуються військовому командуванню воюючої держави, мають ознаки відмінності, відповідну ієрархію. Тобто для Заходу і для всіх очевидно, що ПВК “Вагнер” - це не якась окрема організація, це мілітарна структура, яка повністю контролюється і утримується владою РФ, є підрозділом збройних сил РФ, і так само на території Білорусі теж є ознаки того, що ті сили діють в узгодженні з білоруською владою, перебувають там.

Тобто якщо в такому контексті розглядати, то будь-яка спроба вагнерівців перетнути кордон будь-якої держави НАТО буде означати агресію по відношенню до держави-члена НАТО, і відповідно, як мінімум запустить 4 статтю договору про НАТО. Тобто це буде означати оголошенню війни всьому НАТО.

У РФ немає можливості воювати з НАТО, вона ніколи не нападе, тому що агресія проти НАТО одразу активує ще один рівень глобального протистояння — це ядерне стримування. Якщо ви подивитесь на історію протистояння двох найбільших ядерних держав — США та СРСР, то ви побачите, що вони жодного разу не стикалися прямо безпосередньо у війнах один з одною. Це були якісь інструктори, які допомагали комусь там, постачання техніки, але армії двох держав жодного разу не вели безпосередньо бойові дії, тому що будь-які спроби війни, де безпосередньо сходяться США і РФ зараз, це означає заморозку всіх ліній фронту, тому що в силу вступає фактор ядерного стримання.

Тому навряд чи варто очікувати, що буде навіть така провокація з боку Росії, що вагнеровці підуть на територію Польщі, яка вибудувала на кордоні з Білоруссю, до речі, як і Литва, і Латвія, загороджувальні споруди, тобто паркани. Це ж не просто так, що заблудився, не знав, дезорієнтувався на місцевості та потрапив на територію іншої держави. Ні, немає такої ситуації. Тут варіант, що заблудився раптом відпадає, тому що для того, щоб потрапити в Польщу, потрібно пройти споруди, спеціально створені на кордоні з Білоруссю.