Саудівська Аравія
07.08.2023 16:09

Володимир Фесенко. Участь Китаю в перемовинах в Саудівській Аравії - прорив

Участь Китаю у перемовинах в Саудівській Аравії дуже важлива. Про це в коментарі виданню From-UA заявив політолог Володимир Фесенко.

- Як правильно зазначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, це стало проривом. Справа в тому, що у першій зустрічі цього переговорного процесу, яка була у Копенгагені 24 червня, там Китай не брав участь у було набагато менше країн.

Насправді, в чому значення цього майданчика, цього формату переговорів? Його можна назвати копенгагінсько-саудівським. Це майданчик для переговорів і для встановлення миру в Україні, а також про забезпечення глобальної безпеки в різних вимірах, від продовольчої безпеки до ядерної і енергетичної, між західними країнами і країнами глобального півдня. І одним з ініціаторів цих переговорів з самого початку виступала Україна. Наша ідея, яку ми просуваємо, це формула миру президента Зеленського і проведення глобального саміту миру. Цю ідею Зеленський висунув ще в травні на саміті Великої сімки, ну і власне вже після цього і розпочався пошук цього формату переговорів. Тому для нас важливо, що цей новий раунд переговорів відбувся в Саудівській Аравії, і організатором стала впливова країна глобального півдня, яка теж продемонструвала власні зусилля, конструктивні зусилля в мирному процесі.

Безумовно, те, що Китай пішов на ці переговори, це дуже важливо, тому що в сучасних міжнародних відносинах вага Китаю дуже велика. І також очевидний і вплив Китаю на Росію. Зараз, мабуть, тільки Китай може впливати, теж не абсолютно, але може впливати на Росію і якось стримувати від нових авантюр. І те, що переговори відбулися, як перший раз в Копенгагені, так і зараз без участі Росії, от це дуже показова тенденція. І Китай погодився на це. Тому що, в принципі, деякі країни глобального півдня, кажуть, що треба вести переговори за участі Росії. Начебто логічно, але якщо Росія не готова домовлятися, шукати конструктивні варіанти, а демонструє агресивність, зокрема от зруйнувала зернову угоду. Тоді, я думаю, якраз і участь Саудівській Аравії, причому як організатора, участь ПАР, Китаю, Індії — це відповідь на такі дії Росії, це сигнал Москві, що якщо Москва буде поводитися достатньо агресивно, ми будемо домовлятися без Росії і потім спільно тиснути на Росію, щоб вона поверталися в конструктивне русло і поважала міжнародне право.

На сьогодні поки що, безумовно, результати обмежені, тому що розбіжності в позиціях різних сторін достатньо великі, власне цей майданчик спрямований на те, щоб шукати точки дотику між різними мирними ініціативами, їх багато навіть від країн глобального півдня, країн зі своїми позиціями багато, і точок дотику з формулою миру президента Зеленського. Безумовно, йдеться про пошук компромісів, це буде важко, є принципові розбіжності.

Важливо, що сторони розуміють, і це підкреслила організатор форуму Саудівська Аравія, що ключовий принцип — це повага до територіальній цілісності України. Це важливий результат. Плюс домовленість про наступну зустріч. Наступна зустріч, судячи за неофіційної інформації, може бути в Індії у вересні. І от тут інтрига — коли саме у вересні? Якщо це відбудеться одночасно з самітом Великої 20, то там буде і Росія. На якому рівні, ми не знаємо, там буде Путін чи Лавров, але тим не менш, тоді це може стати поштовхом до нового етапу переговорів. Це не означає, що вже завтра там будуть якісь домовленості, це маловірогідне, але важливо, що Україна разом з нашими міжнародними партнерами формує таку достатньо широку мирну коаліцію країн, які прагнуть миру і забезпечення глобальної безпеки. В першу чергу на сьогодні це продовольча безпека, також йдеться і про інші виміри глобальної безпеки — ядерна, енергетична безпека, екологічна. Це якраз окремі пункти формули миру президента Зеленського. Так що в цілому цей саміт, я думаю, став помітним успіхом української дипломатії. Головне, що це відбувається за нашою ініціативою і що ми є активною рушійною силою цього переговорного процесу.