Виїзд закордон
07.08.2023 17:56

Віктор Таран. Ми повинні мотивувати людей залишатися в Україні, а не тікати

Очільник Інституту Майбутнього Вадим Денисенко пропонує після війни заборонити чоловікам виїзд на 3 роки з країни. Політик вважає, що іншого шляху для збереження нації просто немає. Та така позиція визвала обурення серед українців. From-UA дізнався, що думає з цього приводу офіцер ЗСУ, український політтехнолог Віктор Таран.

- Ідея полягає в тому, що колись Наполеон сказав дуже гарну річ багнети — це така річ, яка може виконати все, крім одного — ти не можеш на ній сидіти. Я до чого веду? Що ти можеш будь-якими заборонами що завгодно робити, але це не врятує, тому що в Україні волелюбний народ, і ми завжди воювали проти будь-якого рабства. І насадження будь-якого рабства в Україні погано закінчувалось. Тобто намагались ввести колективізацію — у нас були повстання.

Найкраще, що може бути — це мотивувати українців, щоб не виїжджали, тому що, повірте, якщо людина захоче, вона найде 100 і 1 варіант виїхати. Буде оформлювати якесь лікування, навчання і т.д. І крім того, є величезна проблема. У нас багато людей виїхало за кордон: студенти на навчання, айтішники. І виходить як, їм говорять: ти вернешся в цю країну і більше 3 років звідти не виїдеш? Ну хто тоді захоче в країну повертатися? Жінки, які вже виїхали, які там сидять, вони поставлять просте питання: це як, чоловіки виїхати не можуть, тоді що, залишатися без чоловіків? Це якісь повний абсурд і треш.

Ми не перша країна, яка стикалася з демографічною кризою після війн, але ті країни рухалися інакше. Вони ініціювали цікаві програми адаптивні, вони пропонували економічні пільги. У нас після війни будуть великі території, де можна працювати. Можна розглянути ту саму земельну реформу, яка була. На мою думку, вона була ухвалена в бік корпорації, бо там же тисячу га в одні руки. Може розглянути, зробити обмеження по 200-500, щоб стимулювати розвиток фермерства, щоб приїжджали з інших країн, поверталися. Економічно треба стимулювати людей, і тоді це буде конструктивно. А все інше це деструктив.

Я воюю за майбутнє вільної України, де дотримуються конституційні права, в тому числі право на вільне переміщення. І я точно не воюю за країну, де майбутнє якої це авторитарний режим, як Північна Корея, де людина не може нікуди виїхати. Тобто наша мета — не побудувати в Україні Росію, а наша мета — побудувати європейську країну.