Путін
09.10.2023 15:40

Олег Жданов. Війна в Ізраїлі - чергова спроба РФ занурити світ у світову війну

Кремль використовує атаку ХАМАС в Ізраїлі для просування кількох інформаційних операцій, спрямованих на зменшення підтримки та уваги США та всього західного світу до України. Про це йдеться у звіті аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW). From-UA дізнався, що думає про це військовий експерт Олег Жданов.

- Я думаю, що ніхто не перестане нам давати озброєння. Для США це буде просто додаткове навантаження. У них є договірні обов'язки і зараз Ізраїль звернувся відповідно до цих обов'язків до США, і вони визначають обсяг постачань для Збройних сил, для армії оборони Ізраїля. А наше питання як воно було, так і є. Принаймні у нас є ще запасний варіант — це Європа, тому що на сьогоднішній день ми змогли переломити суспільну думку, принаймні думку політиків, це головне, в тому, що від закінчення нашій війни, як вона закінчиться, залежить і майбутня безпека самого ЄС. Так, це трохи нервує, це додає додаткових переживань, але ніхто нікуди не дінеться.

Що стосується війни в Ізраїлі, то це, на мій погляд, чергова спроба РФ розхитати ситуацію і занурити світ у світову війну, у велику війну для того, щоб потім запропонувати перемовини на мовах РФ. Якщо хтось цього не зрозумів, це дуже погано для тих політиків. Тому що Іран і РФ союзники, Росія приймала півроку тому голову ХАМАС в Москві, і по деяким оцінкам Росія профінансувала не менше 1 млрд доларів цій організації, що дало їй змогу.

Сьогодні, до речі, ми бачимо приклади використання російського озброєння бойовиками ХАМАС проти Армії оборони Ізраїля. Ті ж ПТРК, ті ж дрони іранські. І є ще одна особливість, яку мало хто помічає, крім військових. Справа у тому, що з союзників ХАМАСу тільки РФ має досвід навчання чи застосування дронів для скиду вибухових речовин. Це вже похідна від нашої війни українсько-російської. А ту вже бойовики ХАМАС показують дуже високу точність скиду вибухових речовин на бронетехніку Армії оборони Ізраїлю.

Так що тут участь Росії неминуча, і вона, я думаю, одна з провідних. Можливо, разом з Іраном, а можливо, ще й за підтримки Китаю. Так що тут дуже багато залежить від Ізраїлю. Якщо війна буде короткостроковою і не буде розпалюватися далі, не розповсюдиться на Близький Схід, то будемо казати, що нам повезло і вдалося не дати розгорітися вогнищу, пожежу загасили на самому початку. Якщо зараз хтось з арабських країн прямо чи опосередковано почне підтримувати ХАМАС, або, не дай бог, “Хезболла” загрожує втрутитися у війну, ще й “Талібан”. Ну, “Талібан” трошки далі, але “Хезболла” ліванська може втрутитися, то тоді, на жаль, ситуація у світі буде мінятися докорінно в плані того, що війна буде розростатися.

Як у нас, як Росія не намагалися втягнути НАТО, ми навіть інколи ображалися на НАТО, що вони не хочуть діяти, а от саме це ми спостерігаємо зі сторони — щоб саме не дати розгорітися війні у масштабах, бо потім чим більше масштаб, тим складніше зупинити конфлікт. До речі, там дилема зараз буде. Вони готують сухопутну операцію. Якщо вони зараз увійдуть у Газу, то їм зупинятися не можна, треба звільняти всю територію. Це агломерація, житлова забудова в основному, це більше 2 млн населення. Там вже ХАМАС говорить, що більше 500 загиблих, а це спонукає арабський світ підтримати ХАМАС і надавити на Ізраїль, щоб зупинити. А не входити в Газу Ізраїль не може, тому що знов-таки це буде повторюватися. Це відкладена війна. І це буде слабкість Ізраїля як країни, і ХАМАС зрозуміє, що можна іншу атаку, все одно їм нічого не буде. І такі атаки будуть частішими і потужнішими. Так що тут ситуація дуже складна, і як вона розрулиться, важко сьогодні казати. 50 на 50.