ATACMS
19.10.2023 15:49

Володимир Фесенко. Постачання ATACMS Україні – це сигнал Росії

Нещодавно США передали Україні далекобійні ракети ATACMS. Українські військовослужбовці стали першими в історії, хто застосував американські оперативно-тактичні ракети для ударів по аеродромах ворога. Як це вплине на ситуацію на фронті та чи очікувати нам скоро поставку F-16, From-UA запитав думку політолога Володимира Фесенко.

- Є політичні домовленості, і вони вже реалізуються через підготовку пілотів і узгодження питання про те, коли і в яких кількостях можуть бути постачання Ф16. Вони відбудуться, але не раніше наступного року. Тобто по Ф16 домовленості вже є.

Щодо ракет ATACMS, то це пробна партія. Це не найновітніші і не більш потужні ракети, і з обмеженою дальністю. Насправді саме постачання - це сигнал з боку США Росії, що в разі ескалації війни проти України буде постачання більш сучасних і далекобійних ракет. Це попередження. Ну і, безумовно, це певне тестування цих ракет, як вони працюють.

Деякі військові американські експерти навіть у захваті від того, що такі далеко не нові ракети виявились такими спроможними в ударах по російських військових об'єктах. Так що використання цих ракет виявилося ефективним, тому я припускаю, що може бути постачання наступних партій таких. Але треба розуміти, бути реалістами, це не означає, що декілька десятків ракет змінять кардинально ситуацію на фронті. На жаль, ні, але вони посилять потенціал українських військ, як в наступальних, так і в оборонних діях, і одночасно будуть послаблювати воєнний потенціал росіян, особливо в їхніх наступальних діях.