Ірина Фаріон
07.11.2023 17:45

Віктор Таран. Про Фаріон всі забули, тому вона й намагається хайпувати

Українська мовознавиця, докторка філологічних наук та екс-нардепка Ірина Фаріон відзначилася скандальними докорами воїнам полку "Азов", які розмовляють російською мовою. Цієї теми Фаріон торкнулася під час інтерв'ю з журналісткою Яніною Соколовою. Вона заявила, що не вважає російськомовних воїнів українцями і патріотами. From-UA дізнався думку політолога, офіцера ЗСУ Віктора Тарана.

- Українська мова важлива будь-де: в побуті, на державній службі, в закладах громадського харчування - там, де ми говоримо тил, вона є важливою і пріоритетною. Але коли ми говоримо про фронт, про місця бойового зіткнення, то, чесно кажучи, то тут мова вже не має такого значення, тому що в мене на фронті під моїм керівництвом воюють російськомовні. Ми знаємо, що ми стоїмо за Українську державу, за українську мову, за українську історію, за українську ідентичність. Конкретно тут люди спілкуються тою мовою, якою вони звикли. Тому що десятиліттями держава була імпотентна у просуванні української мови в освіті, культурі. Добре це чи погано, це факт. Ми тільки повертаємо це, тому що закон про функціонування державної мови, нагадаю, був поданий тільки весною 2019 року, в останні дні каденції Порошенка.

Чому це робить Фаріон? Все дуже просто. Про неї всі забули. Вона є вже списаний матеріал. От вона й намагається хайпувати, повертатися у публічний простір такими епатажними заявами.