Геннадій Частяков
07.11.2023 16:15

Руслан Бортник. Смерть помічника Залужного може сприйматися як інструмент тиску чи шантажу

На Київщині 6 листопада від вибуху гранати загинув помічник Головнокомандувача ЗСУ майор Геннадій Частяков. Боєприпас був частиною "подарункового набору", який колега вручив військовослужбовцю на день народження. Як трагічна загибель вплине на Валерія Залужного та чи може бути до цього причетна Росія, From-UA запитав думку політолога Руслана Бортника.

- Стосовно загибелі помічника Залужного, тут складно говорити. Очевидно, що б не трапилося, але ця смерть буде завжди викликати підозри стосовно її політичного або умисного характеру. Все ж таки помічник Залужного, його ад'ютант, це була особа, яка була особистим другом, яка займалась його справами, і його смерть може сприйматися як інструмент тиску чи шантажу стосовно нього.

Нагадаю, що все це відбувається на фоні тертя між військовим і політичним керівництвом України, і Росія могла використати цю ситуацію. В будь-якому разі ця смерть в дуже невдалий час, яка в ще більшій мірі продовжує цю ланку і дискусій, і звільнення керівника ССО з метою послаблення Залужного і звинувачення.

Медіа писали про те, що Залужний може бути звинувачений у здачі півдня України, і історія з військовими — все це лягає в одне русло можливих тертів за кулісами української політики. Тому розслідування цієї справи, прозоре, можливо, навіть міжнародне розслідування цієї справи — надзвичайно важливе сьогодні завдання, адже якщо Залужний буде це сприймати не як нещасний випадок, а як замах, як чорну нитку безпосередньо до нього, то його довіра, його ставлення до своїх опонентів, конкурентів, до політичної системи, до спецслужб може змінитися, і це буде створювати ще додаткові проблеми для нас.