Безугла та Залужний
27.11.2023 20:50

Руслан Бортник. Звільнення Залужного може спровокувати масштабні протести

В соціальних мережах бурхливо обговорюють заклики народного депутата Мар’яни Безуглої до відставки Валерія Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ. From-UA дізнався думку політолога Руслана Бортника з приводу такої заяви та попросив оцінити наслідки ймовірної відставки Валерія Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ.

- Коментарі Безуглої розпалюють тему протистояння між політичним і військовим керівництвом України, і мені здається, що в даній ситуації потрібно дивитись не на якісь зовнішні сили чи політичних експертів, а говорити з народними депутатами, в тому числі із президентської фракції, адже вимога відставки героїчного генерала, заслуги якого значні ще з першої фази війни, під час недопущення окупації Києва, виглядають сьогодні вкрай недолуго. Виглядають сьогодні продовженням політичного протистояння і тертя. Нагадаю, що сама Мар’яна Безугла вже зверталася до Залужного стосовно алкоголізму, його дисертації в академії Ківалова, ТЦК, жінок, з якими він фотографується. Вона його постійно інформаційно тригує, а ми говоримо про народного депутата, який належить саме до президентської фракції.

Все це виглядає як продовження боротьби за кращі політичні позиції напередодні президентських виборів в Україні, а також як елемент публічної дискусії стосовно української стратегії у війні. Нагадаю, що Залужний наполягає на тому, щоб війна перейшла у позиційну фазу. Більш того, його думка кореспондується з тими, які кажуть, що треба переходити до стратегічної оборони, а політичне керівництво виступає за продовження наступу і звільнення території. В будь-якому разі ми бачимо, що це небезпечна ситуація. Ці питання треба вирішити в тиші кабінетів, адже засудженого генерала на свій прапор вже піднімає опозиція, і якраз ситуація навколо Залужного і його можливого звільнення може стати тим спусковим гачком, який може спровокувати масштабні протести в Україні і підіграти російському сценарію дестабілізації країни зсередини, про який говорив і президент, і секретар РНБО Данілов.