Сенат США
08.12.2023 14:57

Руслан Бортник. Чому Сенат США провалив голосування за виділення допомоги Україні?

Сенат США провалив процедурне голосування за початок роботи над законодавством про надання екстреної допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму близько 106 мільярдів доларів. Які саме виникли проблеми з голосуванням в Конгресі за допомогу та чого очікувати надалі, From-UA запитав думку політолога Руслана Бортника.

- Так, дійсно, ситуація надзвичайно складна, тому що пакет можливих допомог Україні вже вичерпано, і фонди Пентагону, і резерви, які були у американського уряду, майже вичерпані. І виходячи з того, що ми втратили не тільки військову підтримку на найближчі місяці, а можемо втратити і бюджетну підтримку, то це відразу відобразиться на становищі всередині України. Вже сьогодні спостерігаються дуже складні процеси, багато чого відбувається негативного за кулісами, чого громадянам не видно.

Чому це відбувається? Тому що ключові напрямки бюджетної допомоги Україні йшли по статті "Безпека". Саме по цій статті і Білий дім, і демократи надавали допомогу Україні, яка за майже два роки війни склала суму майже в 130 млрд доларів. Але зараз республіканці вимагають, щоб демократи в цю категорію безпеки включили і питання посилення кордону з Мексикою, посилення контролю і охорони цього кордону, через який йдуть значні потоки нелегальних мігрантів з Мексики, через які йдуть незаконні потоки наркотичних засобів та іншої контрабанди, тому що це теж для американського виборця безпека. Саме тому заплановані біля 100 млрд доларів, які Білий дім пропонував конгресу виділити на Україну, Ізраїль і Тайвань, більша частина республіканців вимагають, щоб була виділена саме на посилення кордону, і це сьогодні є ключовою проблемою, чому не виділяється допомога.

Звичайно, припинення виділення допомоги Україні є наслідком виборчих процесів в США, адже, намагаючись припинити, зменшити чи локалізувати, посилити міграцію в США, таким чином республіканці намагаються бити по виборчій базі демократів, адже саме нові мігранти, які нещодавно отримали американський паспорт, іспаномовна Америка, вони голосують переважно за демократів завжди. І це намагання республіканців вибити частину електоральної бази Байдена призвело до цього внутрішнього конфлікту, заручницею якого стала і Україна. З високою вірогідністю, що до кінця цього року допомога Україні може бути і не проголосована, але ще час є десь до 15 грудня. Якщо все ж ця допомога буде проголосована цього року чи наступного, треба розуміти, що об'єм її буде значно менший, ніж у попередні періоди, і ця допомога Україні не дозволить формувати достатні резерви для підготовки нових масштабних контрнаступів. І американські вибори де факто призводять до ситуації, коли Україні доводиться переходити до стратегічної оборони. Наскільки буде менше, поки що незрозуміло, але треба розуміти, що цю суму в 100 млрд доларів прийдеться ділити на 4, де Україна може бути не найбільшим отримувачів цієї допомоги. Тому попередня сума в 60 млрд доларів, яка планувалася для України, вірогідно, буде зменшена в 2-3 рази.