Путін
08.12.2023 15:09

Володимир Воля. Які шанси у Путіна знову стати президентом Росії?

В Росії офіційно оголосили дату проведення президентських виборів. Вони будуть проходити з 15 по 17 березня 2024 року. Які шанси в черговий раз стати президентом у Володимира Путіна, From-UA запитав думку політолога Володимира Волі.

- Не можна виключати, що буде ще якийсь технічний провладний кандидат, якого потім можуть зробити основним, якщо щось трапиться з Путіним або ще якісь форсмажорні обставини, які не дозволятимуть Путіну розраховувати на тривале перебування при владі. Тому поки що йдеться про те, що буде Путін балотуватися, і вся кампанія зараз, все те, що роблять зараз Путін і вся російська влада, це все вкладається саме в те, що він йде на вибори, і власне саме для нього створюють певний передвиборчий імідж. Це і візит до Саудівської Аравії, в ОАЕ, переговори з президентом Ірану, активізація наступальних дій на багатьох ділянках фронту, в тому числі біля Авдіївки, щоб показати перемогу до виборів. І ці всі економічні заходи по створенню картинки, що Росія вже подолала наслідки санкций і економіка зростатиме, як сказав Путін. Тобто все це готується під Путіна, а не під когось іншого.

Проте не можна виключати запасного сценарію, який буде реалізовуватися одночасно. В будь-якому випадку результат буде таким, який потрібен Путіну. Тобто якщо з ним нічого не трапиться і він відчуватиме, що він може ще правити декілька років, то він однозначно визначить себе переможцем цих виборів. Контролювати процес підрахунку голосів, процес виборів сам неможливо, тому що опозиція в Росії розгромлена, і комісії контролюються російською владою, тому буде результат такий, який потрібен.