Вступ до ЄС
13.12.2023 16:53

Володимир Цибулько. Чому вже три країни протестують проти переговорів щодо вступу України в ЄС?

Три країни - Австрія, Угорщина та Словаччина - виступили проти початку перемовин щодо вступу України до ЄС. From-UA запитав думку політолога Володимира Цибулько з приводу того, з чим пов'язана така принципова позиція та чи є шанси у України вступити до ЄС?

- Якщо буде знайдений шлях обійти ці демарши. Справа в тому, що австрійська еліта дуже залежить від газового хабу Баумгартен в Австрії. Австрія є основним транзитним маршрутом для європейських поставок газу, і її роль як торгового центру з великими сховищами газу в Баумгартені значно зросла з 2011 року. Це дуже важливий газовий хаб. Росію почали витісняти з ринків, особливо вуглеводнів, а нафтопереробні заводи Словаччини та Угорщини якраз налаштовані на російську нафту Urals, а економіка, а відповідно і політичні еліти Словаччини, Угорщини і Австрії залежать від експорту російських вуглеводнів, тобто імпортовані вуглеводні стали частиною політичного капіталу цих еліт.

Наприклад, нафта Urals, яка потрапляє на словацькі заводи, угорські заводи на переробку, вона транспортується нафтогоном "Дружба " через територію України. Відповідно, газ транспортується знову ж таки через територію України. Очевидно, Москва продовжує шантажувати ці еліти всякими вуглеводнями, відповідно, ці еліти починають влаштовувати цей демарш щодо перспективи України, але механізми обійти ці демарші будуть знайдені.

Я говорив про Баумгартен як найбільший газовий хаб, з якого австрійські еліти підхарчовуються. Пригадаємо цю ганебну для Австрії історію. Я вже не кажу про австрійську партію "Свобода", як вона діяла, про колишню міністерку закордонних справ Австрії Карен Кнайсль, на весілля до якої приїжджав Путін, це більш ніж ганебна історія, і ця Карен Кнайсль проживала якійсь час в Тульський губернії РФ вже навіть під час війни. Кажуть, що тепер вона залишила межі РФ несподівано, але загалом то еліти цих країн добряче сидять на російських грошах, через що Росія знаходить способи тиску на ці корумповані еліти