Зеленський у Вашингтоні
14.12.2023 14:11

Руслан Бортник. Україна стала заручником внутрішньої американської боротьби у передвиборчій кампанії

У вівторок завершився дводенний візит Президента України до Вашингтона. Відомий український політолог Руслан Бортник підвів підсумок даного візиту в коментарі From-UA.

- Наразі стосовно голосування в конгресі надходить надзвичайно різноспрямована інформація. В кінцевому результаті я думаю, що конгрес проголосує за допомогу Україні, але вона буде меншою, ніж та, що планувалась. Це не буде 61 млрд доларів, як це планувалося раніше, адже тепер загальну суму допомоги біля 100 млрд необхідно ділити між 4 реципієнтами: Тайвань, Ізраїль, Україна і загальна політика США на посилення міграційного контролю і стіни на кордоні з Мексикою. Очевидно, що сума для України буде в районі 20-30 млрд доларів. Вона буде менше, ніж ми розраховували.

По-друге, на жаль, залишається вірогідною ситуація, при якій все ж таки це голосування відбудеться вже в наступному році, адже поки демократи і республіканці не знайшли компроміс, а багато депутатів американського конгресу вже напередодні різдвяних свят готуються до від'їзду з Вашингтону в округи. Тому є ще великий шанс, що допомога буде проголосована до католицького Різдва, але вірогідно, що вона вже буде проголосована після нового року. Ті залишки, які є сьогодні в фондах Білого дому біля 1 млрд доларів плюс можливі поставки за рахунок резервів Пентагону, вони дозволяють підтримувати Україну, але не дозволяють будувати нові наступальні операції. Це буде означати, що якщо допомога збережеться на нинішньому рівні або надана в майбутньому в зменшеному розмірі, ми змушені будемо перейти до стратегічної оборони і втратимо можливості накопичувати ресурси, необхідні для повномасштабних контрнаступальних операцій. Тому допомога буде, швидше за все, з запізненням, але в будь якому разі це поганий знак та приклад для інших наших партнерів, особливо в Європі, які апелюючи до американської політики стосовно України, також можуть притримувати, чи згортати, чи десистематизувати допомогу для України.

Великої провини нашої в тому, що зараз згортається ця допомога, немає. Ми стали заручниками внутрішньої американської боротьби у президентській передвиборчій кампанії, хоча ця президентська кампанія все одно як політична зима, вона мала прийти, як приходить до нас за календарем, але виявилося, що ми були до неї не готові в черговий раз. Розуміючи, що в США буде запекла політична боротьба за президентську посаду, навесні, влітку нам потрібно було готувати резерви з урахуванням того, що не витрачати їх бездумно, з урахуванням того, що 2024 рік в США, рік політичної нестабільності і президентської виборчої кампанії.

Від редакції: Сьогодні стало відомо, що Конгрес США пішов на канікули, не затвердивши допомоги Україні.