Путін
15.12.2023 16:39

Володимир Фесенко. Путін не збирається завершувати війну

Вчора відбулася прес-конференція Володимира Путіна, на якій він підвів підсумки року. В коментарі From-UA політолог Володимир Фесенко заявив, що головний сигнал, який важливий для нас, це той, що Путін не збирається припиняти війну і не налаштований ні на які мирні перемовини. У нас вже є голоси, що треба домовлятися, вже втомилися від війни, але він не хоче домовлятися, він збирається воювати далі, він не збирається шукати жодних компромісів.

- Він налаштований висувати нам ті самі вимоги і ультиматуми, які висував на початку війни, і тому нам це треба брати до уваги. Щоб отримати мир, нам доведеться Путіна зупинити.

Зупинити можна лише військовим шляхом. От це головне, все інше другорядне. Те, що було на прес-конферееці, воно більше стосувалося росіян. Це така психотерапія росіян в стилі Путіна в ролі Кашпировського, і не більше того.

Суперечки зараз виникли стосовно внутрішніх проблем в США. Це суперечки навколо змін в еміграційному законодавстві США. Буде вирішено це питання, буде відновлена, як мінімум, військова допомога для України. Поки не вирішено, ми отримуємо цю допомогу по інших каналах, частково від інших країн. Але навіть від США, просто по інших каналах, і на жаль, в менших обсягах. Так, це негативно впливає, але для нас головне зараз стримати Путіна. Це завдання мінімум. Якщо вдасться стримати Путіна, не буде суттєвих змін фронту, то рано чи пізно Путін визнає, що війна не матиме сенсу. А поки він хоче її продовжувати як мінімум до президентських виборів в США. Так що це не від нас залежить.

Що треба нам всім усвідомити? Продовження війни залежить не від нашої доброї чи не доброї волі. Це вже не тільки від нас залежить. Щоб Путін пішов на мир, його треба примусити до миру, зокрема й шляхом стримування. Якщо він зрозуміє, що він не отримає бажаних результатів війни, можливо, не відразу, але він змушений буде піти на перемовини. Тобто навіть такий варіант завершення війни, як припинення бойових дій, навіть до цього Путіна треба примусити. Просто так воно не вийде. Хто наївно думає, що достатньо проявить бажання до перемовин з Путіним - і можна домовитися про мир, це велика помилка. Вчора Путін відкритим текстом сказав, що він не збирається шукати жодних компромісів і не збирається вести переговори про мир, він буде висувати ультиматуми. Зрозуміло, що для нас це не буде означати завершення війни, тому що виконання путінських ультиматумів буде означати, що війна буде продовжуватись, просто в інших формах і на іншій території.