Мобілізація жінок
19.12.2023 17:01

Олег Жданов. Чи зможуть в Україні мобілізувати всіх жінок?

В Верховній Раді розробляють законопроект про загальну мобілізацію, згідно якого призовний вік буде знижено з 27 до 25 років, право на відстрочку вже не матимуть педагоги, спортсмени, артисти. Зі слів народного депутата Марʼяни Безуглої, готується також пункт щодо мобілізації та військового обліку усіх жінок. From-UA запитав думку з цього приводу у військового експерта Олена Жданова.

- Дуже важко оцінювати те, чого не бачиш. Те, що вона дала вижимки з цього законопроєкту, те ж не дає повної картини того, що вони там написали. На жаль, ті, хто сьогодні пише закони, їх фах, викликає дуже багато питань. У нас є закон про мобілізацію, який визначає перелік спеціальностей, які підлягають військовому обліку і, відповідно, мобілізації, постановки на облік тих людей і їх фахових спеціальностей, незалежно від гендеру. До речі, постановка на облік цих людей починається у виші. Саме навчальний заклад повинен подати списки тих спеціальностей, яким він навчає, якщо ця спеціальність є в переліку закону про мобілізацію. А людина, яка вступає до вишу, вона ж розуміє, яку обрала спеціальність. Вона обирає цю спеціальність, і вона розуміє, що ця спеціальність підлягає обліку. Так робиться у всіх цивілізованих країнах у всьому світі.

Тому, вступаючи в університет, люди повинні розуміти, що ця спеціальність буде підлягати обліку і є військовою спеціальністю. На сьогоднішній день все це визначено законом. Єдине, на жаль, наше політичне керівництво, наші депутати довели країну до того, що у нас сьогодні вибіркове право працює. Чому? Тому що є закон, який чітко визначає. Ті ж самі депутати намутили з переліком спеціальностей. Рік тому був скандал, що понаписали все, що в голову вбрело, хоча цей перелік повинен визначати принаймні Генеральний штаб, в гіршому випадку Міністерство оборони. І далі закон для всіх єдиний. Якщо людина володіє цією спеціальністю, вона повинна стати на облік, а далі там визначається відповідним законом, чи має вона право на бронь чи відтермінування призову, чи вона взагалі не підлягає обліку за станом здоров'я. Ось і все. І навіщо цей базар розводити, навіщо дратувати?

Не розумію мотив заяв Безуглої. Навіщо розхитувати суспільство? Сядьте й обговоріть з юристами, з військовими, прийміть рішення і прийміть закон, і тоді не буде питань. Навіщо вона проводить якісь опитування? І дійсно виникла суперечка, люди висловлюють свою думку стосовно цього.

Я читав ці вижимки з законопроекта, але ж це вижимки, вони не дають повної картини, що вони хочуть в цьому законопроєкті прийняти. Те, що відмінити призов — правильно, тому що як може бути призов при загальній мобілізації? Чи мобілізація, чи призов, не буває сумісно. Хочуть понизити рік призову — так, понижайте, якщо є така потреба в державі на сьогоднішній день, з 27 до 25. Строковиків, які сьогодні проходять службу, треба звільнити і перевести в мобрезерв. Хто досяг 25 років — підлягає мобілізації, хто не досяг — очікує в черзі до досягнення 25 років. Все. Чого ми торгуємось, як на базарі дві бабки?

Взагалі Безуглу дуже важко коментувати, тому що там одне протирічить іншому. Фактично це розхитування суспільства на бунт. Якщо проводити політику, то треба йти в одному напрямку, а не в усіх одразу.