Марʼяна Безугла
11.01.2024 21:45

Руслан Бортник. Український парламент розділяється на два табори

Народний депутат Марʼяна Безугла заявила про вихід з фракції і партії «Слуга народу». Що могло стати причиною та які це матиме наслідки для роботи парламенту, From-UA запитав думку політолога Руслана Бортника.

- Загрози і є, і немає для існування монобільшості у парламенті. З формальної точки зору, звичайно, вихід ще одного депутату зі «Слуги народу» не веде до руйнування монобільшості, ще залишається 234 народних депутата. Разом з тим ситуація з Безуглою продемонструвала, що в парламенті формується така собі неформальна пробільшість, яка підтримує головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. І що навіть будучи депутатом президентської фракції, маючи підтримку з боку Офісу президента, якщо ти жорстко критикуєш Залужного, ти не можеш бути безкарним.

Поступово парламент розділяється на два табори. Умовно кажучи, партія президента і партія Офісу президента, і партія Залужного. І ситуація, як у Мар'яни Безуглої, мені здається таким публічним прикладом, публічним протистоянням цих двох умовних партій, в якому перемогли люди, які підтримують Залужного. І з формальної символічної точки зору це поразка тих сил, які виступають проти Залужного. І тому разом з ситуацією, яка відбувається навколо голови ВР, навколо голови уряду, можливо, ми знаходимось напередодні серйозних змін всередині самої влади. В будь-якому разі, бажаючи, не бажаючи, беручи участь, не беручи в цьому участь, Залужний і його команда продемонстрували свою зростаючу впливовість навіть на політичні процеси. І покарання Безуглої буде уроком для решти важливих його критиків.