Мобілізація
15.01.2024 15:30

Володимир Цибулько. Ухилянти не мають права на повноцінне життя?

Ухилянти не мають права жити повноцінним життям. Про це в ефірі одного із телеканалів заявив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім. From-UA дізнався у відомого українського політолога Володимира Цибулько, чи розділяє він таку думку.

- Я думаю, якщо б в Україні був введений повноцінний воєнний стан, то, в принципі, беззаконня таке в інтересах оборони. цілком прийнятне, але у нас все воно в таких напів гібридних формах, ніби Конституція в якихось площинах діє, а заяви представників влади про порушення Конституції - це що? Просто в такому випадку цікава позиція Гаранта Конституції. Дуже важливо, щоб після заяв Кима прозвучав коментар якогось Подоляка, умовно кажучи. Чи Конституція в Україні ще діє, чи вже не діє?

Об'єктивно у влади є можливість сформувати такі закони, які б передбачали, наприклад, обмеження на право займати посади на державній службі тим, хто не воював, не був у військах. Тобто є механізми і заохочення, але обмеження конституційних прав у воєнні часи буває об'єктивним, вимушеним. Тому тут треба, щоб інша модель управління державою була, щоб військові керували країною, вони можуть в потребах війська дещо обмежувати конституційні права.