Країни НАТО готуються до війни
18.01.2024 11:35

Руслан Бортник. Росія нападе на країни НАТО?

У Польщі та країнах Балтії відзначають важливість підготовки до протистояння агресору. Російський диктатор Володимир Путін також підливає масло у вогонь, періодично погрожуючи державам-членам Альянсу. Напередодні видання Bild повідомило про підготовку Німеччини до можливого збройного конфлікту з РФ. From-UA запитав думку політолога Руслана Бортника з приводу того, на які країни НАТО може напасти РФ та коли це може статися.

- За великим рахунком така риторика поки що відіграє роль інструменту мобілізації західних суспільств, обґрунтування перенаправлення значних фінансових, технологічних ресурсів в сферу безпеки, в армію, витрачання величезних грошей на військовий бюджет, адже поки що вірогідність нападу Росії на будь-яку з країн НАТО надзвичайно низька. Більше того, за такою логікою, якщо Росія може напасти на країни НАТО, то це означає, що НАТО не дуже надійна парасолька в цій частині.

Я думаю, що все ж таки загроза нападу Росії на країни НАТО надзвичайно низька, і вона може зрости лише у разі, якщо Росії вдасться захопити Україну, або якщо війна перейде в ядерну фазу з використанням неконвенційної зброї. Тоді є висока вірогідність російського бомбардування країн НАТО. До того часу лише намагання країн НАТО захопити Калінінград може спровокувати пряму війну між НАТО і Росією. Чи введення військ НАТО на територію України може спровокувати пряму війну між НАТО і Росією. Сама Росія до того часу, до тих умов абсолютно не готова і не володіє ресурсами для будь-якої нової великої війни, тим паче війни з НАТО.