Новий Указ
23.01.2024 15:53

Володимир Фесенко. Що доводить указ про історично населені українцями території росії?

Під час привітання з Днем Соборності Президент України оголосив про підписання ним Указу №17/2024 «Про історично населені українцями території російської федерації». У чому важливість та своєчасність цього указу, From-UA запитав думку політолога Володимира Фесенко.

- Цей указ, як і законопроєкт про множинне громадянство, явно був приурочений до Дня соборності України. І якраз цей указ є нагадуванням, що українці і українство — це не тільки держава Україна і ті люди, які живуть на території України. Що українська спільнота вона набагато ширше, і українці живуть у багатьох інших країнах світу.

В тому числі цей указ нагадує і нам, українцям, росіянам, світовій спільноті, і в указі є доручення, заходи, які якраз мають спрацювати цим нагадуванням, що на території РФ історично проживали українці. Називаються конкретні території. І Росія, різні російські держави до нинішнього путінського режиму, включаючи і СРСР, знищували українську ідентичність на території нинішньої РФ. І фактично той злочин гуманітарний знищення української ідентичності, боротьби з українською культурою, мовою, це не тільки зараз відбувається на окупованій території, це злочин, який Росія робить не одне століття, зокрема на тій території, які нині являється територією РФ.

Щодо практичної значущості, в першу чергу це указ спрямований на посилення інформаційної, дослідницької, пропагандистської роботи, яка має нагадувати, зокрема і мешканцям РФ, українцям або людям з українськими коріннями на території РФ, що українці мешкали на тих територіях. І треба пам'ятати про українські коріння. Це також спростування російського міфу про так звані “исторически русские земли”. Цей указ є певною відповіддю на цю пропагандистську тезу. Ця теза про “исторически русские земли”, про їх “возвращение” в Росію, це обґрунтування окупації і анексії української території. А Україна якраз нагадує, що насправді значна частина території РФ є історичним місцем проживання українців.

Україна не вимагає, не висуває територіальних претензій до території РФ, не вимагає повернення цих територій, вона лише нагадує про історичну несправедливість, яка відбулася. І про те, що Росія на своїй території знищувала українську ідентичність. І от ці злочини, яки ми зараз бачимо на окупованих українських землях, ці злочини починалися на тих територіях, які зараз належать РФ. Безумовно, ці дані історичні можуть використовуватися і на міжнародних судах проти РФ як додатковий доказ гуманітарних злочинів РФ проти Україні і як злочин того, що російська держава давно і свідомо веде боротьбу з українською ідентичністю.