Саміт миру
29.01.2024 15:28

Руслан Бортник. Чого очікувати після «саміту миру» в ООН?

«Саміт миру» в ООН запланований на 24 лютого - річницю початку повномасштабної війни в Україні. From-UA запитав думку відомого політолога Руслана Бортника з приводу того, чого нам варто очікувати від цього саміту? Також існує багато думок зараз щодо того, що після саміту відбудеться заморожування війни.

-Я не вважаю, що саміт миру, який відбудеться 24 лютого, принесе завершення війни чи навіть заморожування конфлікту. Це стане лише великою міжнародною політичною платформою, яка затвердить формулу миру президента Зеленського, засудить російську агресію, підтримує Україну, але навряд чи цей саміт миру буде саме платформою для перемовин. Для того, щоб він був платформою для перемовин, потрібно, щоб сторони були готові до компромісу, а по-друге, треба запрошувати на цю платформу і Росію, тому що без Росії вирішити питання війни і миру неможливо. Про що б ми не домовились, Росія буде продовжувати війну, якщо буде мати можливість і бажання до цього.

Тому це буде міжнародна політична платформа, яка підтримує українську формулу миру, можливо, зробить її безальтернативною для західного світу, тому що є загроза, що на Заході можуть з'явитися свої пропозиції щодо мирного врегулювання, у республіканців чи десь в Європі. Можливо, це стане лише першим кроком для консолідації позиції з мирного врегулювання західного світу, стане, можливо, першим кроком для того, щоб в майбутньому вже розпочати перемовини з Росією.