Валерій Залужний
06.02.2024 15:28

Володимир Фесенко. Чи звільнить Зеленський Залужного?

Президент України Володимир Зеленський в ефірі італійського телеканалу Rai1 підтвердив наміри звільнити Валерія Залужного. Крім того, він додав, що роздумує над звільненням і інших високопосадовців. FROM-UA запитав думку політолога Володимира Фесенко з приводу того, чи дійсно президент найближчим часом може звільнити Головнокомандувача ЗСУ та до яких наслідків це призведе.

Наскільки я розумію, зокрема з цього інтерв'ю президента, готується не тільки певна заміна окремих керівників військового сектору, це може тільки підтвердити, і про це всі говорять, думаю, що це достатньо вірогідно. Але планується й ціла хвиля кадрових змін, зокрема в уряді. Деякі джерела подейкують, що будуть зміни і в Офісі президента. Тобто нас чекає достатньо масштабна хвиля кадрових змін, не тільки у військовому секторі. У військовому секторі — так, з високою вірогідністю, це тільки питання часу і обставин. Якщо буде така велика хвиля кадрових змін, то, скоріш за все, в рамках цієї хвилі буде і заміна Залужного. Наскільки я розумію, зараз шукають сприятливі обставини для розв'язання цієї проблеми, ну і шукають заміну.

Є декілька кандидатів. Кандидати достатньо відомі, всі їх обговорюють. Це Буданов, Сирський, деякі джерела називають Малюка. Це як мінімум три кандидати, хто знає, може, з'явиться хтось інший. Але йдеться про людину, яка відповідає умовам, тобто може професійно і ефективно виконувати обов'язки Головнокомандувача ЗСУ. Плюс людина, яка буде працювати командно з президентом. Це зараз ключове крім професійних вимог, тому що не тільки ж військового треба призначити, а людину, яка професійно готова командувати ЗСУ, мати відповідні якості, бойовий досвід, навички стратегічного мислення і т.д. Не тільки брати участь у бойових діях, а саме командний досвід.

Але одночасно, враховуючи те, що виникла проблема у взаємодії між президентом, Верховним Головнокомандувачем, і командувачем ЗСУ, потрібно, щоб президент довіряв і сприйняв Головнокомандувача, має бути командність. Ось це важливий момент. Якщо звільнять Залужного, з високою вірогідністю звільнять і деяких людей, які належать до оточення Залужного, зокрема керівника Генштабу, тому що в даному випадку, якщо є певні зауваження, певна критика на адресу командувача ЗСУ, тоді разом з ним підуть ті люди, які належать до його команди.

До яких це наслідків призведе? Що стосується ситуації на фронті, я не очікую якихось суттєвих змін. Ситуація на фронті залежить не від прізвища командувача ЗСУ, а від Вашингтону, ситуація з затримкою військової допомоги США, а також залежить від масштабів і темпів мобілізації, від наявності бійців на фронті. У нас ситуація на фронті, нагадаю, не змінюється вже більше року і при Залужному. Вона, на жаль, і не покращиться, навіть якщо Залужного поміняють, тому що, знов-таки, не залежить зараз від Залужного, а залежить, скоріше, від певних об'єктивних обставин.

Політично — так, будуть великі ризики. Він дуже популярна фігура в суспільстві, в армії. Безумовно, буде критика, це може вдарити по репутації президента, по ставленню до президента у частини наших співгромадян. Так, це є політичний ризик для Зеленського. Точно також, як і інший політичний ризик. У разі звільнення Залужного з високою вірогідністю, швидко, не швидко, ми точно не знаємо, але через певний час точно він може перейти в політичну сферу. Його вже зараз його люди з його оточення ( і це одна з причин ймовірного звільнення) розглядають як потенційного кандидата в президенти, активно просувають цю тему. Ну от зараз він потенційний конкурент для Зеленського, а якщо його звільнять, буде реальним конкурентом, і навколо нього почне формуватися широка коаліція різних опозиційних сил, він може розпочати формувати власну політичну команду. У частини суспільства може змінитися ставлення до виборів під час війни. Так що от такі політичні ризики дійсно існують.