Залужний та Зеленський
07.02.2024 15:07

Олег Жданов. Чого очікувати після звільнення Залужного?

Нещодавно президент України підтвердив наміри замінити військове керівництво країни. Зокрема, мова йде про звільнення генерала Валерія Залужного з посади Головнокомандуючого ЗСУ. Які наслідки матиме таке рішення, From-UA запитав військового експерта Олега Жданова.

Наслідки дуже важко передбачати на сьогоднішній день. В будь-якому випадку адміністративні зміни вплинуть на систему військового управління. І поки ця система не оговтається після заміни, там же не одного Залужного планують замінити, а ще низку посадових осіб, то вона буде розбалансована, і це вплине на якість управління. Та й взагалі авторитет генерала може причинити у суспільстві негатив. І так вже розлад, і люди не знають що робити, тому що дуже обмаль інформації. Офіційні джерела не повідомляють інформацію, чому, як, і саме головне причину — за що.

Жодна з кандидатур, які можуть замінити Залужного та про які пишуть в ЗМІ, не підходить. Такого рівня фахівця, як Залужний, у нас немає, на жаль. Буданов — він фахівець розвідки. Вибачте, розвідка і піхота — це дуже різна специфіка ведення бойових дій. Сирського я б взагалі не розглядав на цю посаду. А генерала Масюка — я про нього дуже мало знаю, нічого про нього не можу сказати. Він був непублічною особою до цього моменту, поки його прізвисько не з'явилось в чутках про призначення. На жаль, я нікого не бачу на сьогоднішній день, тому й вважаю, що це може призвести до негативних наслідків як в системі управління військами, так і взагалі в морально-психологічному стані військ.