Дональд Трамп
17.02.2024 15:27

Руслан Бортник. Що чекає на країни НАТО у разі перемоги Трампа на виборах?

Ймовірний кандидант на пост президента США Дональд Трамп заявив, що "заохочуватиме" Росію атакувати будь-якого із союзників США по НАТО, які, на його думку, не виконали своїх фінансових зобов’язань. From-UA дізнався думку політолога Руслана Бортника з приводу того, чого очікувати країнам НАТО у випадку перемоги Трампа на виборах.

- Думаю, якщо Трамп стане президентом США, то країни Європи буде чекати довгий чек, який США виставлять Німеччині, Франції і іншім країнам Європи за надання американською армією послуги оборони цим країнам. Тобто західні європейські країни вимушені будуть суттєво збільшити свої військові бюджети і внески в НАТО, інакше США і Трамп буде погрожувати їм або вийти з НАТО, або припинити свою діяльність в НАТО. Не брати участь в обороні Європи, навіть не виходячи з НАТО.

Тому Європу чекає довгий чек, і вони будуть перенаправляти свої видатки з інших інфраструктурних, соціальних сфер, з модернізації на військові потреби. Ось цього буде вимагати Трамп. В іншому разі дійсно Трамп просто позбавить Європу оборони. І, звичайно, він зараз намагається лякати Європу Путіним, але ми маємо чудово розуміти, що це така собі погроза. Навряд чи Трамп справді буде заохочувати Росію йти з нападом на європейські країни, але лякати Путіним Європу, безумовно, буде. Тим паче на руку Трампу в цієї стратегії може зіграти військова криза в Україні. Якщо Росія буде досягати якихось військових цілій в Україні, буде наступати далі, тоді у Європи страх буде набагато вищий і сильніший, і його може розігрувати Трамп.

Такі самі проблеми чекають не тільки НАТО в Європі. Європа вже починає думати дійсно про власні оборонні сили. Президент Франції про це казав, міністр оборони Італії говорив про те, що треба створювати своє власне НАТО. Але такі проблеми чекають і європейський ринок, і ЄС, против виробників якого Трамп також обіцяє створити загороджувальні мита по деяким напрямкам, для того щоб позбавити їх вільного доступу до великого американського ринку, де вони видавлюють американських виробників. США Трампа будуть демонструвати, якщо Трамп стане президентом, звичайно, буде демонструвати максимальний військовий і економічний егоїзм, буде примушувати союзників по максимуму платити за захист і за доступ до американських ринків.